Sostre Cívic presenta l’estudi previ de viabilitat per crear un edifici de 25 habitatges en règim cooperatiu a Lleida

El projecte haurà de superar diversos tràmits urbanístics per tirar endavant


La cooperativa d'habitatge social Sostre Cívic ha presentat aquest dimecres a l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de Lleida l'estudi previ de viabilitat per crear un edifici residencial de 25 habitatges en règim cooperatiu en cessió d'ús a la capital del Segrià, que s'ubicarà en un solar del carrer Enric Roca Peralta. 

La promoció tindrà un pressupost de 4,1 milions d'euros que permetrà que els habitatges siguin assequibles, amb un preu inferior al del mercat de Lleida per obra nova. El desenvolupament del projecte requereix l'aprovació per part del ple municipal de la cessió de sòl a favor de Sostre Cívic. Abans, però, caldrà resoldre dubtes sobre tramitacions urbanístiques i concretar alguns dels escenaris de finançament. 

El regidor d'Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria i president de l'EMU, Sergi Talamonte, i tècnics de Sostre Cívic han mantingut aquest dimecres una reunió de treball en la qual s'ha presentat l'estudi previ. Totes dues parts han analitzat les condicions urbanístiques i arquitectòniques del projecte, alhora que també han fet una previsió econòmica i financera de la promoció d'aquests habitatges.

L'Empresa Municipal d'Urbanisme i Sostre Cívic van signar l'agost passat un conveni per promoure aquest edifici d'habitatges en règim de cessió d'ús al barri de Ciutat Jardí. Així, l'EMU es comprometia a cedir el dret de superfície del solar durant 75 anys per possibilitar així que els socis convivents puguin accedir a un habitatge digne, estable i assequible.

Aquest dimecres, s'ha presentat un avantprojecte, que preveu un edifici de 25 habitatges, amb superfícies que oscil·laran entre els 45 m2 dels estudis; els 54 m2 dels habitatges d'un dormitori o dos, fins als de tres dormitoris que tindran una superfície de 82 m2.

Un cop enllestits els tràmits urbanístics previs, Sostre Cívic farà una crida a persones interessades per constituir el grup de socis futurs convivents del projecte i iniciar, així, el procés participatiu del disseny arquitectònic del projecte definitiu.

Talamonte ha valorat positivament el fet que “les persones que viuran a l'edifici formin part del procés de disseny, ja que això permet canalitzar les seves aportacions i puguin prendre les decisions” respecte a la promoció dels habitatges. “El de Sostre Cívic serà un projecte pioner a Lleida que se suma a tot un conjunt de noves modalitats d'accés a l'habitatge que estem implementant a la ciutat per fer front a l'emergència habitacional que patim i que s'ha vist accentuada amb la Covid-19”, ha remarcat el responsable municipal.

Àngel Estévez, coordinador de projectes de Sostre Cívic, ha assenyalat que la cooperativa “aposta per a la transició energètica i la sostenibilitat ambiental”. Segons Estévez, la cooperativa s'ha dotat d'una sèrie de criteris de disseny mediambiental que s'implementarà en el projecte d'habitatge cooperatiu de Lleida. “Tindrà una certificació energètica A i serà un edifici de consum energètic gairebé zero”, ha ressaltat.

Habitatge cooperatiu en cessió d'ús

El model que presenta Sostre Cívic és una forma de promoció immobiliària que vetlla per garantir el dret a l'habitatge. En aquest model, la titularitat de la propietat és col·lectiva i recau en la cooperativa, de manera que les persones sòcies tenen la cessió d'ús dels habitatges cooperatius indefinidament o per un període molt llarg de temps. Aquests habitatges cooperatius, doncs, es qualificaran com a habitatges de protecció oficial (HPO) per assegurar el dret a l'habitatge de les persones que tinguin una situació de vulnerabilitat.

El patró econòmic que seguiran les persones que formin part de la cooperativa és el que marca la propietat col·lectiva i la cessió d'ús, és a dir, pagaran una aportació inicial (retornable en cas que s'hagi de marxar de l'edifici) i una quota mensual que deriva dels costos d'adquisició, manteniment i funcionament del projecte d'habitatge cooperatiu. D'aquesta manera, se surt d'allò què marca el mercat especulatiu i els pisos tenen un preu més assequible, per garantir l'accés a l'habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article