Es posa en marxa un programa pilot de prevenció del consum de risc d’alcohol a les Terres de l’Ebre

27 farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre participen el programa pilot d’identificació precoç de l’alcoholisme


La Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa un programa pilot d’identificació precoç i d’intervenció breu del consum de risc d’alcohol a les farmàcies comunitàries. Un total de 27 farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre participen en aquest projecte que pretén avaluar la utilitat i l’acceptació d’una estratègia d’identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten un consum de risc d’alcohol. S’adreça especialment a les persones que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l’alcohol, estan embarassades o planificant un embaràs.

La prova pilot comença avui dilluns 1 de març i s’estendrà durant un mes. Aquest programa s’ha creat juntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

“Aquesta és una acció que s’emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dona continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la subdirecció amb el programa Beveu Menys”, remarca el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom. Pel que fa al president del COFT, Toni Veciana, valora positivament aquesta iniciativa atès que, “com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per realitzar tasques de prevenció i promoció de la salut”. 

Intervenció personalitzada

Els farmacèutics duran a terme un cribratge del consum d’alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l’alcohol o una prova d’embaràs. En cas necessari, es procedirà a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d’alcohol i els riscos derivats. Aquests són grups d’alt risc i són fàcils d’identificar en l’àmbit de la farmàcia comunitària. 

La intervenció farmacèutica es farà sempre amb previ consentiment de la persona usuària a la denominada zona d’atenció personalitzada (ZAP) i dins la mateixa farmàcia, per preservar-ne la privacitat. En els casos que la persona no accepti, el professional farmacèutic li oferirà un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d’aquesta substància amb medicaments i els riscos derivats del consum d’alcohol durant l’embaràs. 

Els professionals de les farmàcies han estat formats prèviament per tal de poder identificar correctament el consum de risc d’alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas. El programa pilot s’avaluarà mitjançant grups focals amb els propis professionals i enquestes de satisfacció a les persones usuàries, això permetrà determinar si aquesta estratègia s'estén per tot el territori català. 

L’alt consum d’alcohol a Catalunya

L’alcohol és una de les substàncies, juntament amb el tabac, que causen major morbimortalitat a Catalunya. Segons les últimes dades del 2019 del Sistema d’Informació sobre Drogodependències, l’alcohol, amb 6.130 casos (42,2%), és la substància que més demandes de tractament per drogodependències origina a Catalunya.

Segons l’Enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2017 en població de 15 a 64 anys es detecta que, a Catalunya, un 61,1% ha consumit alcohol els darrers trenta dies i un 8,1% consumeix diàriament. Per aquests motius, és fonamental l’actuació coordinada entre els diferents nivells assistencials amb l’objectiu de sensibilitzar la població dels riscos del consum d’alcohol i reduir les complicacions i danys associats. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article