Arcadi Oliveres cedeix el seu fons a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Conté documentació de diverses entitats pioneres en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social


Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945) ha cedit el seu fons documental personal a l'Arxiu Nacional de Catalunya, format per 26 caixes. Al llarg de més de 45 anys, Oliveres ha estat vinculat a la xarxa de moviments socials catalans. El fons conté documentació de diverses entitats pioneres en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social. Dividit en quatre grans eixos d'activitat, l'arxiu conté documentació vinculada a l'entitat Pax Christi, de l'Institut Víctor Seix de Polemologia, Justícia i Pau i la Universitat Internacional Catalana de la Pau. Fins ara, la documentació s'ha conservat al seu domicili familiar, al nucli de Mira-sol a Sant Cugat del Vallès, on de fet ha viscut al llarg dels darrers 40 anys.

Professionalment, després d’uns primers anys dedicat a l’empresa familiar, l’any 1980 va iniciar la seva tasca docent a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (que va exercir fins el 2016; als anys noranta, en va formar part del Claustre), feina que va combinar amb la docència de diversos cursos d’economia crítica i valors en la pau.

Oliveres va encarregar el 2010 l’ordenació d’una petita part inicial del seu arxiu, els treballs de la qual van donar com a resultat, 50 carpetes amb documents endreçats. Plenament conscient del valor del fons documental produït i aplegat, i amb la intenció de poder-lo cedir el més aviat possible a un arxiu públic, va ser ja a la tardor de l’any 2019, quan va encomanar a un professional de confiança, en Jordi Algué, l’inici d’una tria i un primer tractament arxivístic més global, que permetés una ordenació i classificació bàsica.

Gaudint de la possibilitat d’intercanviar impressions amb el productor del fons i d’obtenir de primera mà un coneixement biogràfic detallat de la seva activitat al llarg de tants anys, es va iniciar aleshores l’avaluació de la documentació i l’agrupació de la documentació triada a través d’un quadre de classificació específic, amb subfons relatius a la seva activitat dins les entitats, una feina que la crisi va aturar. Han rebut el primer tractament, aproximadament, un 60% del conjunt de la documentació del fons, que és la que ha estat objecte d’ingrés a l’Arxiu Nacional.

Una visió provisional del contingut

El fons inclou programes d’actes amb la participació com a divulgador i activista del productor organitzats per diverses entitats entre 1986 i 2009 (fulletons, impressions en color, cartells, 12 carpetes); correus electrònics impresos intercanviats amb entitats de l’àmbit social els anys 2008-2009 (quatre carpetes); articles aplegats (11 carpetes) i reculls de premsa de temàtica social (2001-2009, 23 carpetes). L’Arxiu Nacional espera aplegar la resta de la documentació del fons properament i posar-la a l’abast de tothom.

En segon terme, relatius a la intervenció duta a terme entre els anys 2019 i 2020, el fons inclou documentació de l’activitat docent a la UAB, no reglada i a la Universitat Internacional Catalana de la Pau (dues caixes); de l’Institut Seix de Polemologia, relacions internacionals i les Festes de Pau i Treva (1976) (una caixa); documents textuals i gràfics singulars relatius al moviment estudiantil (Oliveres és sotmès a judici el juliol de 1968 acusat de formar del Sindicat Democràtic d’Estudiants), de Pax Christi (en part, deteriorada) i el Memorial Joan XXIII (dues caixes); de la candidatura de Lluís Maria Xirinacs al Premi Nobel, de Pax Christi Internacional (1975-1978), el Congrés de Montserrat i la Marxa per la Llibertat (1976) (dues caixes); de relacions internacionals, Justícia i Pau (en especial, les seves campanyes d’ajuda al desenvolupament i antimilitaristes), el Fòrum Social Mundial, les Jornades d’Economia, esmenes al pressupostos generals de l’Estat, el Centro de Investigación para la Paz (Madrid), desarmament, l’Observatori del Deute i articles dels anys 1982-1983 i 1994-1995 (quatre caixes); relativa a congressos, cursos i conferències dels anys 1985, 1991-1992 i 1994-1999; d’Escoltes Catalans, formació escolar dels fills, campanyes de desarmament i contra les mines i el comerç d’armes al món i a Espanya (1996-1997) (dues caixes).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article