Lleida confia que l’equipament de Pardinyes acabi amb 20 anys d’imatges “indignes” de temporers dormint al ras

L’alcalde de Lleida es desplaça a Madrid per planificar la campanya de la fruita i abordar la situació administrativa irregular de les persones


La Paeria confia que l'equipament comunitari projectat al barri de Pardinyes per cobrir emergències “estacionals i puntuals” com les derivades de la campanya de la fruita “acabi amb les imatges dels últims 20 anys de centenars de persones dormint de manera indigna i insalubre al carrer”. Ho ha dit la regidora de de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, que aquest dimarts es reuneix amb l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el director general de Migracions, Santiago Yerga, a Madrid, per planificar la campanya de la fruita d'aquest estiu i abordar de manera transversal la situació dels sense papers. Aposten per canviar la llei d'estrangeria per permetre la regularització de les persones en situació irregular administrativa.

Sall defensa l'equipament comunitari que es vol construir en un solar del barri de Pardinyes de Lleida perquè permetrà “garantir un lloc digne” a les persones sense sostre, tant les temporeres com aquelles que s'acullen al Pla Iglú, tal com va explicar el Social.cat. Considera que “moltes vegades la no intervenció és la que genera una situació de degradació” i amb aquest equipament, diu, acabaran “amb la situació d'obrir pavellons any rere any davant d'una problemàtica estructural”.

La finalitat d'aquest equipament, afegeix, és cobrir emergències estacionals i puntuals. “L'important no és el col·lectiu sinó les eventualitats que pugui tenir la ciutat”, no només temporers o pla Iglú, sinó també per donar resposta a una emergència eventual, com un incendi o un ensorrament, afegeix.

La regidora explica que es va escollir aquest solar perquè estava qualificat com a equipament comunitari, tenia disponibilitat immediata, té una mida suficient, està dins la ciutat i amb accés a serveis i perquè permetia la distribució equitativa dels equipaments comunitaris amb vessant social a tota la ciutat. Sall explica que la licitació del projecte urbanístic es farà en les pròximes setmanes i calcula la posada en marxa al març de 2022, abans de la campanya agrària de l'any que ve.

La campanya d'enguany, però, se seguirà atenent temporers sense sostre als pavellons de la Fira, tot i que amb millores respecte a anys anteriors, assegura Sall, com ara llits en comptes d'hamaques o menjars més adaptats a l'origen dels usuaris. A més, afegeix, enguany comptaran amb un responsable territorial de la Generalitat que ajudarà l'Ajuntament de Lleida en la coordinació de l'atenció als temporers i tenen previst, a més, tancar acords amb el gremi d'hostaleria per a aquelles persones que puguin assumir l'estada en un hotel.

Alguns veïns, “sorpresos i indignats”

Alguns veïns del barri s'han unit per crear la Plataforma en defensa de la residència de Pardinyes. El seu portaveu, Paco Castillo, assegura que estan “sorpresos i indignats” amb l'anunci de la Paeria de destinar en aquests terrenys, situats al costat de l'Escola-Institut La Mitjana, un alberg per a temporers. Critica “la forma i el fons”, perquè consideren que no és un espai adient per aquest equipament i que no han parlat amb els veïns ni amb les associacions de barri. “Calia i cal un debat de ciutat per decidir-ho”, entén Castillo, que recorda que l'Ajuntament, l'any 2007, s'havia compromès a construir una residència en el solar on ara es vol construir l'equipament comunitari.

La regidora Mariama Sall explica, però, que el solar compromès per a la residència és on finalment es va construir l'Institut-Escola mentre que el solar del costat, on es vol construir l'equipament comunitari, no està compromès. Castillo, en canvi, assegura que quan es va construir l'escola, des de l'Ajuntament es van comprometre a canviar l'espai per a la residència al solar del costat i avança que entraran una petició al registre per demanar tota la informació i els informes que la Paeria assegura que ha fet per concloure que aquest era el lloc idoni per a aquest equipament.

Sall assegura que la Paeria ho va decidir en base a uns criteris tècnics i que és conscient que moltes vegades, “per la por o la desconeixença, un equipament comunitari causa rebuig” i que “si s'hagués de decidir a través de la participació ciutadana, no l'acabaries col·locant a cap barri”. És per això, explica que la feina de les institucions és “analitzar quin lloc és el millor per habilitar-ho i reforçar la tasca d'inclusió”. En aquest sentit, assegura que se seguiran fent sessions informatives adreçades als veïns del barri, com ara a la comunitat educativa i als comerciants.

L’espai no exclou altres equipaments

La regidora de de Persones, Comunitat i Agenda 2030 ha assegurat que s'està treballant en el pla municipal de gent gran on es recolliran totes les accions municipals que es volen impulsar durant aquest mandat en matèria de gent gran. “Ens ha de permetre una anàlisi en clau territorial, a cada barri, de quanta gent tenim major de 80 anys, quina és la taxa d'envelliment, quin és el nombre de persones grans soles, i paral·lelament, quantes places de residència hi ha a cada barri, analitzar l'oferta i la demanda i a partir d'aquí fer una planificació estratègica de quins recursos s'han de fer a cada zona”, explica. Per tant, el fet que es faci aquest equipament comunitari a Pardinyes, “no exclou que es pugui fer un equipament per a gent gran”, diu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article