Salut actualitza el protocol d’actuació a les residències i flexibilitza més visites i sortides

El nou pla també incorpora canvis en els cribratges i les quarantenes arran de la vacunació dels residents


El Departament de Salut ha actualitzat el protocol d'actuació a les residències, recuperant activitats i flexibilitzant més les visites i sortides. En concret, les visites es mantenen a totes les residències verdes i taronges i no es limita el número de visites setmanals.

Tot i això, es manté la norma de seguir amb les mesures de protecció habituals, com la mascareta, la distància o la ventilació. Pel que fa les sortides dels residents a l'exterior del centre acompanyats de personal o familiars, queden restablertes. D'acord amb el nou protocol, es mantenen els cribratges a professionals però hi ha canvis respecte els cribratges i les quarantenes de residents.

Bàsicament, aquests no es consideraran contactes estrets ni hauran de fer quarantena per ser contacte d'un positiu. Només es realitzaran proves diagnòstiques si presenten símptomes compatibles amb infecció per coronavirus.

A les residències amb més d'un 85% dels residents correctament vacunats es podran fer nous ingressos sense necessitat de fer PCR al nou usuari ni que aquest faci quarantena prèvia sempre que hagi estat vacunat. Respecte sortides del centres, en les que durin més de tres setmanes, les persones correctament vacunades tampoc no precisaran PCR ni quarantena a la tornada.

Es recupera la presencialitat a la universitat amb el 30% d’aforament

El Procicat ha aprovat també la recuperació gradual de les classes presencials a la universitat amb un 30% d'aforament, la recuperació del lleure i les extraescolars per als àmbits de Secundària, FP i Batxillerat, així com de les competicions d'esport federat per a majors de 16 anys.

També ha decidit obrir els vestidors als gimnasos, i museus i biblioteques podran celebrar actes culturals. Aquest matí ja s'ha conegut que la restauració podrà obrir ininterrompudament fins a les 17 h. Són mesures que entraran en vigor dilluns i duraran de moment set dies.

Vergés ha defensat que no es pot fer una desescalada "de forma generalitzada" i que cal ser prudents perquè la baixada és lenta i s'ha d'estar "alerta" al context europeu i mundial. Per això, el Procicat ha decidit "mantenir el gruix de les mesures" i fer "ajustaments" o "tímides obertures" que s'aplicaran a partir de dilluns.

Sobre algunes de les mesures, la consellera ha explicat que tot i que s'establirà una franja única de 7.30 h a 17.00 h per a la restauració de dilluns a diumenge, els bars i restaurants que es trobin en centres comercials continuaran tancats.

Continua la baixada, però a un ritme lent

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la tendència continua sent a la baixa, tot i que ha afirmat que aquest descens continua sent "tímid". Ho ha relacionat amb el fet que la variant britànica és ja majoritària a Catalunya i això podria estar aturant l'efecte positiu de les restriccions vigents. Tot i això, ha valorat com a bona notícia que es mantingui la reducció de casos i també en els darrers dies d'hospitaltizats.

D'altra banda, ha afirmat que dilluns i dimarts van ser dies més fluixos de vacunació per l'arribada i repartiment dels vaccins però que s'ha accelerat des d'aquest dimecres. Argimon ha afirmat que si a l'abril arriba "molta més vacuna" i amb una programació més estable es podran obrir espais més grans a les grans ciutats per poder vacunar "de forma més massiva".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article