Catalunya continuarà tancada per Setmana Santa i el Govern deixa en l’aire si manté el confinament comarcal

Vergés i Sàmper insten a avançar “a poc a poc” i eviten especular sobre mesures a tres setmanes vista

El Govern ha assegurat que Catalunya continuarà tancada perimetralment per Setmana Santa. En canvi, no ha decidit encara si mantindrà el confinament comarcal o l'ampliarà permetent la mobilitat interior. El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha explicat que tot i que és un tema que tenen sobre la taula encara no s'ha treballat al Procicat.

Ha remarcat que es treballa setmana a setmana "per no fer dues passes endavant i quatre enrere" i ha insistit que es mouen "amb prudència". En el mateix sentit, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha dit que "res fa pensar" que es modifiqui el tancament perimetral de Catalunya i no ha volgut "especular" sobre la possibilitat d'ampliar el comarcal ja que cal anar "poc a poc".

Vergés ha reivindicat que la capacitat de decisió és i ha de ser de Catalunya i ha enviat un missatge de "tranquil·litat" a l'Estat espanyol perquè la seva postura és la de no obrir el perímetre del país per Setmana Santa i així ho defensaran. Tot i això, ha posat sobre la taula que "de tant en tant" el govern espanyol deixa a les comunitats fer lliurament i de tant en tant "decideix intervenir".

La consellera en funcions ha afirmat també que les mesures i flexibilitzacions o no de les restriccions no s'han de veure alterades pel calendari social ni per l'arribada o no de la Setmana Santa. "La voluntat sempre és anar avançant però mantenint la prudència", ha manifestat. En aquest sentit, ha fet una crida a "no baixar la guàrdia", especialment en veure el context europeu on hi ha països que tornen a empitjorar les seves dades epidemiològiques.

Ampliar el confinament augmenta la mobilitat

Tant Sàmper com Vergés han defensat que està demostrat que quan s'amplien el confinaments perimetrals hi ha un increment de la mobilitat i això fa trencar bombolles i pot fer augmentar els contagis. La consellera ha reconegut que una part de la fatiga pandèmia que viu la societat ve donada per no poder trobar-se amb persones que no es troben en el perímetre però ha fet una crida a mantenir al màxim les mesures i els contactes dins de la bombolla per continuar millorant la situació epidemiològica.

Ha afegit que d'aquesta manera es podrà anar "avançant en tots els sentits, de mobilitat, llibertat i activitats econòmiques". Tot i això, ha afirmat que encara no hi ha un canvi d'escenari ni un percentatge de vacunació suficient com per poder fer aquestes passes. "Setmana a setmana anirem prenent les millors decisions", ha manifestat.

Vergés no ha entrat a valorar al detalla la petició reiterada de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'ampliar el confinament de Barcelona a metropolità i s'ha limitat a reconèixer que hi ha diferents realitats territorials i que la casuística és complexa.

“Estem en un moment crític”

La secretària d'Estat de Sanitat, Sílvia Calzón, ha justificat aquest dijous l'enduriment de restriccions per Setmana Santa acordades en el marc de la Comissió de Salut Pública, en un esborrany que les autonomies hauran de ratificar dimecres vinent al Consell Interterritorial de Salut, per bé que alguna autonomia com Madrid ja hi ha mostrat reticències.

“Estem en un moment crític”, ha subratllat Calzón. “Comencem a albirar l'esperança de la vacuna però encara no hem aconseguit una cobertura que dificulti la transmissió”. A banda hi ha “amenaces” com les variants, contra alguna de les quals les vacunes es podrien mostrar menys efectives. Per això cal “endurir” les mesures per “superar aquesta última etapa de sacrifici”.

Calzón també s'ha referit a una altra de les mesures acordades, la reducció a quatre persones de les reunions socials també durant la Setmana Santa. La Generalitat, per exemple, recela d'aquesta restricció, i optaria per mantenir el límit actual de sis persones. La portaveu del Ministeri de Sanitat ha afirmat que més enllà de si la xifra ha de ser una o altra, "el més important és que ens relacionem sempre amb les mateixes persones".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article