Barcelona posarà el nom de sis dones referents a diferents espais i carrers

Actualment menys d’un 8% dels vials homenatgen a dones i la majoria en qualitat de terratinents, santes i nobles


La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat posar el nom de sis dones referents de la ciutat en diversos espais públics els propers mesos. La comissió que estudia les propostes de nom de les vies públiques de la ciutat ha aprovat retre homenatge concretament a Ana Maria Matute, Margarita Rivière, Concepció Aleixandre, Anna Domènech, Elisa Moragas i Dolors Batlle.

L'Ajuntament de Barcelona continua així amb la seva proposta per feminitzar el nomenclàtor de la ciutat, ja que actualment la presència de noms de dones a l'espai públic és inferior a un 8%. En el cas d'Elisa Moragas, la proposta de nom prové d'una iniciativa ciutadana impulsada per entitats del barri de Vallvidrera.

El nom de l'escriptora Ana María Matute anirà a l'actual carrer de Ramiro de Maeztu, nom que formava part del nomenclàtor franquista. L'elecció de Matute per aquest emplaçament, a més, ve donada perquè els darrers anys de la seva vida va residir a Can Baró. D'altra banda, la plaça de les Cristalleries Planell, a Les Corts, es rebatejarà amb el nom de la periodista Margarita Rivière. En la mateixa línia, Concepció Aleixandre, una metgessa ginecòloga pionera, comptarà amb una plaça al districte de l'Eixample, al creuament dels carrers Villarroel amb Rosselló.

Tres dones vinculades a l'educació

D'altra banda, un espai situat a l'interior del Recinte Fabra i Coats passarà a dir-se plaça d'Anna Domènech Campoy, en homenatge a aquesta educadora i ferma defensora de l'educació pública. Un altre nom vinculat a l'educació, el de la mestra Elisa Moragas, substituirà els Reis Catòlics en aquest carrer del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Finalment, la mestra Dolors Batlle rellevarà a Enric Bargés al districte de Sants-Montjuïc.

Segons l'Ajuntament, actualment la presència de les dones al nomenclàtor de la ciutat de Barcelona és “ínfima” i, a més, quan hi són representades majoritàriament és en qualitat de propietàries de terres, santes i nobles, sobretot relacionades amb la monarquia.

Només un 7’75% dels noms de vials homenatgen a dones, ja que a dia d'avui hi ha un total de 356 noms de dones d'un total de 4.596 espais (carrers, places, passatges, avingudes, jardins, parcs...). Per això, el govern, i en especial des de la regidoria de Memòria Democràtica es treballa per revertir el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article