El servei per a persones migrades i refugiades de Barcelona acompanya un 8% menys el 2020

El 80% de les persones ateses es troben en situació administrativa irregular i el 44% són sol·licitants d’asil


El Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) ha atès un 8% menys d'usuaris el 2020, amb un total de 19.001 persones. En un any marcat per la pandèmia, l'Ajuntament admet que esperava que la caiguda fos més pronunciada, tenint en compte que durant mesos es va aturar tot el flux d'entrada i sortida de persones del país.

Segons ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, no s'ha donat una baixada més significativa perquè amb la pandèmia també han augmentat les vulnerabilitats de la població immigrada que ja era a la ciutat. De totes les persones ateses, el 80% són persones en situació irregular i el 44% són sol·licitants d'asil.

Amb tot, Serra ha remarcat que durant el 2020 ha augmentat molt la demanda d'alimentació, que durant els primers mesos es va materialitzar en lliurament d'àpats directament des del SAIER i posteriorment ja es va convertir al lliurament de targetes moneder. L'Ajuntament no ha quantificat aquest augment perquè es gestiona des de diversos serveis del consistori, però ha apuntat que "s'ha reforçat molt" el servei.

En relació a l'allotjament, també s'ha detectat un increment de famílies que ja eren a Barcelona i tenien feina però que per la pandèmia l'han perdut i s'han quedat sense casa. Només el SAIER ha habilitat 180 places d'allotjament d'emergència i ha doblat recursos per fer front a aquesta emergència.

L'Ajuntament ha remarcat que durant la pandèmia el servei "no ha tancat portes ni un sol dia". Sí que s'ha adaptat el servei a les restriccions i, per exemple, s'ha potenciat molt el sistema de cita prèvia, com es pot veure en el cas de la primera acollida, on han augmentat les cites prèvies un 42%.

La Llei d’Estrangeria, el gran escull

Pel que fa a la tipologia, aquest servei de primera acollida ha estat el tipus d’atenció més freqüent, amb el 45,2% del total, seguida de l’atenció social, amb el 27,6%. D’entre les atencions que han incrementat el seu pes relatiu, cal assenyalar atencions molt específiques com són els assessoraments en tràmits d’estrangeria (del 8,3 a l’11,7%), els jurídics en protecció internacional (del 5,1 al 6,7%) i estrangeria (del 3,7 al 4,6%).

Segons dades del SAIER, el 80% de les persones ateses es troben en situació administrativa irregular –un 37,9% estan en tràmit. A la vista de la situació, Serra ha carregat contra la Llei d'Estrangeria i ha lamentat que fa molt difícil a aquestes persones que puguin regularitzar-se. Pel que fa a països d'origen, el més comú és Colòmbia, amb un total de 3.658 persones (unes 700 més que el 2019), seguida de Veneçuela (2.460 persones, unes 500 menys que l'any passat) i d'Hondures, amb 1.970 persones (unes 200 més).

Augmentar el 30% dels recursos

Serra ha remarcat que aquest 2020 s'ha fet un pla de xoc per poder augmentar un 30% els recursos d'atenció social al SAIER, sobretot a ajudes per allotjament i alimentació. El regidor ha recordat que l'Ajuntament no té cap competència en matèria de migració i refugi i ha retret al Govern de la Generalitat i a l'executiu espanyol, autoritats competents, que hagin "congelat" les aportacions. D'altra banda, l'Ajuntament també té previst obrir durant aquest mes un nou espai municipal al carrer de Tarragona, al barri d'Hostafrancs, per a l'atenció de persones migrades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article