Salut afirma que no pot “esperar molt més” i avisa que actuarà pel seu compte si l’Estat no flexibilitza AstraZeneca

Vergés i Argimon demanen “més cintura” a Sanitat i l’acusen de “no aportar agilitat” a la presa de decisions


La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han alertat l'Estat que no poden "esperar molt més" a que s'ampliï el criteri per vacunar amb AstraZeneca majors de 55. "Ens hi juguem la salut dels nostres ciutadans. Així doncs, o actuen ells o actuarem nosaltres", han afirmat en un article a ‘La Vanguardia’. 

Tots dos han demanat al Ministeri de Sanitat "més cintura" i adaptar-se a les noves evidències, per tal d'"agilitzar" la decisió. "Només una administració sense competències com el ministeri és capaç de no aportar agilitat a la presa de decisions", lamenten. Afegeixen que els que han d'assumir totes les responsabilitats, no estan disposats a actuar igual perquè suposaria "quedar-se enrere".

Vergés i Argimon han reclamat que el debat tècnic que addueixen des de Sanitat que s'ha de produir es faci al més aviat possible. Tots dos defensen que hi ha evidències que la vacuna d'AstraZeneca funciona i no genera problemes en els majors de 55 anys i posen com a exemple com diversos països europeus ja han canviat el criteri.

Critiquen també que no hi hagi suficients dosis de Pfizer/BioNTech i expliquen que això obligarà a administrar "gairebé en exclusiva" les segones dosis, senes poden incrementar el número de vacunats. En aquest sentit, reclamen al govern espanyol "que faci el que li correspon, una sola cosa en la gestió de la pandèmia, que és posar a disposició les dosis per poder vacunar al màxim de persones possibles".

Unes setmanes “crucials”

A més de l’article a La Vanguardia, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reclamat de nou a la Unió Europea que permeti vacunar més gent retardant més les segones dosis. "Aquesta decisió és crucial", ha reivindicat Argimon, que ha demanat que hi hagi una "estratègia" europea per decidir entre si es vol "una gran protecció individual", una "protecció col·lectiva" o la combinació de les dues.

També ha insistit en la demanda que va fer la setmana passada al govern espanyol per poder vacunar amb AstraZeneca fins als 65 anys. Ha dit que espera que hi hagi "un gran consens". "No és un tema de desobeir o no, sinó que demanem evidència científica per mantenir un topall que no està mantenint ningú", ha reivindicat.

Argimon ha explicat que espaiar les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna dotze setmanes després de la primera dosi permetria donar la primera vacuna a un percentatge més elevat de la població. El secretari de Salut Pública considera que la millor estratègia seria "combinar" les dues estratègies, de manera que els grups de més risc rebessin les dues dosis i retardar la segona dosi als grups de menys risc. "Obrim el debat científic per prendre una decisió ben informada per part de tothom", ha dit Argimon.

La roda de premsa d'aquest dimarts ha servit per tornar a reclamar al govern espanyol que permeti vacunar amb AstraZeneca a persones més grans. Argimon ha explicat que el risc més alt d'ingressar a l'UCI o de mortalitat és el de les persones de 56 a 78 anys i que el risc d'ingressar a l'UCI baixa a mesura que baixa l'edat. Ha assegurat que amb la vacunació dels majors de 55 anys es podrien haver evitat 393 ingressos hospitalaris durant la tercera onada.

"Per tant és en aquest grup on ens hem de focalitzar", ha conclòs Argimon. "No és un tema de desobeir o no. Demanem evidència científica per mantenir un topall que no manté ningú avui. Demanem un replantejament tal com han fet altres països europeus", ha afegit. S'ha mostrat "convençut" que l'Estat arribarà a consensos amb els territoris per ampliar l'administració de la vacuna, i ha dit que no faria "una DUI amb les vacunes".

"No anem malament, però tampoc bé. Estem en unes setmanes crucials", ha dit Argimon, que ha pronosticat que dels 7.648 positius setmanals aquesta setmana es pot tancar amb 7.000 casos. Ha insistit que és partidari de "donar aire", i en aquest sentit ha explicat que aquest dimecres començaran les converses dins el Govern per acabar de decidir les mesures que es posaran en marxa dilluns vinent. Les altres variants del coronavirus detectades representen el 0,4% dels casos seqüenciats, segons ha explicat Argimon, relativitzant la seva importància. S'han identificat set casos de la variant de Manaus; sis de la sud-africana; dues de la subvariant britànica, i dues més de la de Rio de Janeiro.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article