Sis de cada deu famílies que atén Save the Children no poden pagar el lloguer ni els subministraments

L’organització avisa que el 45% dels infants no està rebent suport en l’àmbit educatiu i reclama una ajuda especial de criança


Amb motiu del primer aniversari de la pandèmia, Save the Children ha publicat ‘Aniversari Covid-19: Què ens expliquen les famílies’, un informe que recull els resultats de 200 enquestes a famílies vulnerables a les quals dona suport a Catalunya per conèixer de quina manera els ha impactat la pandèmia durant l’últim any. L’estudi mostra que el 30% dels pares i mares als quals l’organització acompanya a Catalunya a través dels seus programes de pobresa han perdut la feina per la crisi econòmica. Aquesta pèrdua de feina ha suposat una reducció important en les rendes familiars que ja abans de la pandèmia eren limitades, situant a moltes famílies en una situació difícil per fer front als costos de l’habitatge. 

Amb una caiguda de l’11,4% del PIB, amb més de mig milió d'aturats per primera vegada des de 2016 i amb més de 170.000 treballadors en ERTO, Save the Children insisteix que “Catalunya continua immersa en una emergència social”. L’organització assenyala que la reducció de llocs de feina ha suposat una disminució important en les rendes de les famílies vulnerables, fet que ha agreujat la situació precària que ja tenien abans d’aquesta crisi.

En aquest sentit, sis de cada deu famílies enquestades (57%) declaren tenir dificultats per pagar el lloguer i fer front a les despeses de subministraments bàsics. “No ho negaré, a vegades no és fàcil arribar a final de mes i pagar-ho tot. Nosaltres som quatre: el meu marit, els meus dos fills i jo i vivim en una habitació en un pis compartit. El senyor del pis ens entén i, si a vegades no podem pagar tot el lloguer de cop, li anem pagant a mesura que va passant el mes”, explica la Jennifer, una mare que participa als programes de Save the Children a Barcelona.

L’organització també observa que la convivència en espais petits amb diverses persones, la inestabilitat laboral i la por a contraure la Covid-19 ha impactat enormement en el benestar d’aquestes famílies. Per exemple, més de la meitat dels infants han tingut canvis negatius en el seu estat emocional, desenvolupant estrès o ansietat. La pandèmia, a més, també ha afectat els patrons d'oci, activitat física i temps de joc de nens, nenes i adolescents, veient-se reduïts en quantitat i qualitat. Més d'un terç (35%) de les famílies enquestades declara que els seus fills i filles gairebé no surten al carrer o a l'aire lliure.

Noves mesures per frenar una “onada invisible” de pobresa

“Si no actuem immediatament, el 80% dels nens i nenes que viuen en situació de pobresa avui seran adults pobres. Hi ha evidencies exitoses a nivell internacional que mostren que implementant les polítiques adequades es pot erradicar la pobresa infantil. Demanem al nou Govern de la Generalitat i a tots els partits polítics que aprovin mesures per frenar aquesta onada invisible de pobresa i desigualtat que és una llosa per la vida dels nens i nenes i de la societat en general”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

En l’àmbit educatiu, Save the Children destaca que un 45% dels infants no està rebent suport i els seus pares consideren que el necessitarien, fet que els dificulta enormement seguir el ritme escolar. Els símptomes psicològics adversos del confinament, en particular l'elevat nivell d'estrès i ansietat, s'han traduït en dificultats més grans per concentrar-se i en trastorns d'atenció en detriment de l'aprenentatge.

Per a molts infants, a més, ha estat difícil seguir les classes en línia i t resde cada deu se senten desmotivats amb els estudis. L’organització recorda que abans de la pandèmia, la taxa d’abandonament escolar prematur a Catalunya era del 19%, molt per sobre de la mitjana europea del 10,3% i de l’espanyola del 17,3%.

Save the Children ha fet públic aquest dimecres els resultats de l’enquesta, en el marc del llançament de la campanya La ola invisible, per fer visible els efectes de la crisi econòmica i social en les famílies que ja patien pobresa abans de la pandèmia a Catalunya i arreu de l’Estat. En aquest sentit, l’organització demana al nou Govern de la Generalitat que inclogui les propostes polítiques necessàries per abordar l’impacte de la pandèmia.

Millores en la Renda Garantida i una ajuda de criança

L’organització incideix que abans de la crisi del coronavirus, la pobresa infantil afectava 430.900 nens i nenes a Catalunya (un 31%) i que, segons les seves estimacions, aquesta taxa ha pogut pujar fins al 35% per la pandèmia, el que significa que gairebé mig milió d’infants creixeran en una situació de pobresa. Entre les mesures que proposa l’organització per abordar el problema creixent de la pobresa infantil a Catalunya destaca reformular la Renda Garantida de Ciutadania perquè afavoreixi les famílies amb fills i filles a càrrec en pobresa severa. Aquesta prestació consistiria en un ingrés mensual de 200 euros per a les famílies amb un infant a càrrec, que s’incrementaria en 100 euros per cada nen o nena addicional.

Així mateix, Save the Children apostar per implementar una nova ajuda a la criança que, en clau redistributiva i equiparada als nivells de suport a la infància existents a la UE, abasti un nombre més gran de famílies amb baixos ingressos més enllà de les beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania en els supòsits de llars amb menors d'edat a càrrec.

Per lluitar contra la pobresa energètica, Save the Children aposta per estendre la prohibició dels talls de subministrament més enllà de la vigència de l'estat d'alarma, i en paral·lel avançar cap a una reforma del bo social més d’acord amb les necessitats de consum i nivells d’ingressos de les llars. A més, a més, l’organització explica que totes aquestes propostes són realistes i realitzables a través dels Fons Europeus de Recuperació. “Hem de garantir la inclusió de la infància en els Plans de Recuperació, Transformació i Resiliència, perquè es duguin a terme les reformes i inversions necessàries que garanteixin que ningú quedi enrere”, conclou Pérez.

Al teu costat

El març de 2020 Save the Children va posar en marxa el programa d’emergència A tu lado per continuar donant suport a les famílies vulnerables, tal com porta fent abans de la pandèmia. Amb aquest projecte, l’organització ha ajudat durant l’últim any a més de 3.000 nens i nenes i les seves famílies arreu de l’Estat.

A hores d’ara, Save the Children continua proporcionant a la infància i les famílies amb menys recursos, transferències d’efectiu per comprar bens de primera necessitat, suport psicològics i d’acompanyament, i classes de reforç educatiu de manera presencial i online. A més, des de l’inici de la pandèmia, l’organització ha entregat un miler de dispositius i connectivitat a més de 1.000 llars perquè els infants puguin seguir amb la seva educació a distància en les quarantenes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article