Afers Socials presenta un pla amb 150 accions per millorar l’atenció a infants i joves en situació vulnerable

Entre les accions destaquen el desplegament dels serveis d’intervenció socioeducativa i les teràpies familiars o l’atenció a la violència masclista


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja té dissenyat el pla per millorar el sistema d'atenció a la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat. El pla contempla 154 accions i és fruit d'un procés de reflexió i escolta fet entre el 2019 i el 2020 i que ha comptat amb la participació de més de 1.500 professionals, infants, adolescents i famílies.

Entre les accions previstes destaquen el desplegament dels serveis d'intervenció socioeducativa i les teràpies familiars al territori, l'atenció a la violència masclista en infants i adolescents o l'equiparació de les condicions laborals entre professionals del sector públic i el concertat. El full de ruta es pretén desenvolupar en els propers quatre anys.

El Pla de millora del sistema d'atenció a la infància i l'adolescència en situació de vulnerabilitat, risc o desemparament es va presentar dimecres a la Taula Nacional de la Infància.

Després de l'anàlisi feta durant el procés participatiu amb famílies, professionals i infants, s'han dibuixat tres pilars de transformació i millora del sistema: reforçar la promoció de drets, la prevenció, la intervenció familiar i la protecció; aconseguir un sistema més eficaç i sostenible; i donar més importància al capital humà.

D'acord amb aquests pilars es busca, entre altres, comptar més amb la participació i l'opinió dels infants i les famílies, i donar als professionals "el reconeixement social que mereixen" per la seva tasca.

Principis rectors, eixos i accions

Els principis rectors del pla són sis: l'infant al centre de les polítiques públiques, una visió holística compartida, participació, superació de les barreres discriminatòries, sostenibilitat del sistema i professionalitat.

Així, els grans eixos són afavorir la inclusió social dels infants i adolescents i les seves famílies, millorar el sistema de protecció per en situació de desemparament, tenir cura dels professionals, garantir la sostenibilitat del sistema i introduir la perspectiva feminista i el reconeixement de l'orientació sexual, la identitat i expressió de gènere no normatives.

El full de ruta es concretarà anualment en plans d'accions que aniran desenvolupant les propostes en funció de prioritzacions, i dotacions pressupostàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article