El 69% de les infermeres assegura patir la síndrome del treballador ‘cremat’ i el 88% té estrès

Els professionals declaren patir ansietat, temor, angoixa i dificultats per dormir o menjar, segons SATSE


Un total de set de cada deu infermeres pateix la síndrome del treballador 'cremat' i gairebé nou de cada deu se senten estressades, segons una enquesta realitzada per SATSE. Un any després de la pandèmia, aquest col·lectiu assegura patir també ansietat, temor i angoixa.

L'enquesta es va fer entre 11.645 infermeres i infermers de l'Estat el passat febrer. Els resultats apunten que la sensació d'estar 'cremat' al treball ha crescut 13 punts en els darrers mesos, fins arribar a un 69% dels enquestats. A més, l'estrès ha passat del 78% al 88%. Segons el sindicat, els resultats revelen de manera “clara i rotunda” que “la falta de protecció, mitjans i professionals ha perjudicat el conjunt dels professionals”.

El sentiment d'esgotament emocional ha passat del 75% al 88%, mentre que el sentiment de realització amb el treball baixa gairebé 10 punts i se situa a l'entorn del 40%. A més, un 96% dels enquestats assegura haver patit inquietud, nerviosisme, ansietat, temor o angoixa. D'aquests, prop d'un 60% reconeix patir-ho de manera freqüent o molt freqüent, mentre que nou de cada deu ha sentit que la situació viscuda el supera.

D’altra banda, un 92% assegura tenir alteracions de la son i un 83% del menjar. Els problemes sexuals han aparegut per a més del 57% de les infermeres de l'Estat.

Menys memòria i dificultats per concentrar-se

Segons l’enquesta, gairebé un 80% del personal sanitari reconeix haver perdut memòria i prop del 77% refereix lentitud de pensament, mentre que un 88% afirma tenir dificultats a l'hora de concentrar-se.

“La pandèmia ha passat una clara factura a la salut física, psicològica i emocional de les infermeres i infermers i, de moment, les diferents administracions competents no han avançat en el seu compromís reiterat de millorar les seves condicions laborals i professionals perquè puguin atendre i cuidar als altres en entorns laborals saludables”, apuntat el sindicat.

SATSE afirma que aquesta situació d'estrès i patiment psicològic i físic és “estructural” però s'ha “aguditzat” per la Covid-19. Per això, el sindicat ha reclamat que la situació no es prolongui “ni un minut més” i per això ha exigit als governs que posin en marxa mesures estructurals de recursos i mitjans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article