Dincat reclama un nou model per enfortir les entitats de discapacitat intel·lectual i una política pública “decidida”

L’organització repassa l’impacte de la Covid-19 en els serveis i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual


Dincat ha reclamat un nou model que enforteixi el sector de les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual i una política pública “clara i decidida”. Aixi ho explica al Llibre blanc L'impacte de la Covid-19 en els serveis i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que analitza l'impacte de la pandèmia en el sector, els reptes i oportunitats de la nova realitat i defineix les grans línies estratègiques.

Així, apunta que el nou model ha de ser “inclusiu, de proximitat i centrat en el projecte de vida de cada persona”. Aposta per avançar en la desinstitucionalització i en dissenyar nous models d'atenció centrats en la persona i arrelats al territori.

Per aconseguir això, l’organització proposa revisar les condicions dels equipaments, dels serveis i els suports; integrar persones de diferents col·lectius, i donar resposta a les noves necessitats de les famílies, incorporant nous serveis de suport i articulant serveis d’atenció domiciliària flexibles.

En segon lloc, Dincat aposta per un pla de suport per a la transformació de les entitats que permeti adequar-se de manera estable a les necessitats sobrevingudes i preparar-se per donar resposta a les noves realitats. En aquest sentit, proposa incidir en la formació dels professionals, l’adaptació de les estructures i l’organització a les noves necessitats. Tot això ha d'anar acompanyat de la “garantia de la sostenibilitat dels serveis i de les entitats, incorporant sistemes eficaços de distribució de recursos i invertint més en coneixement i transformació digital”, segons apunta. També proposa impulsar accions de cooperació entre entitats per crear una xarxa forta.

Política pública “forta, clara i decidida”

En tercer lloc, l’informe conclou que és necessària una política pública “forta, clara i decidida que doni suport al sector i que aposti pel reconeixement social del paper de les entitats del tercer sector”. En aquest sentit, reclama a l’administració que faciliti amb rapidesa els recursos materials i econòmics necessaris per afrontar situacions com la viscuda amb la pandèmia, “sense que la qualitat a l’atenció a les persones es vegi afectada, ni es posi en risc la viabilitat de les entitats”. Un cop més, reclama més coordinació entre l'àmbit sanitari i el social.

El director de Dincat, Carles Campuzano, ha destacat que el “sobreesforç físic i emocional” que han fet les entitats i els seus professionals han estat clau per pal·liar molts dels efectes que podria haver tingut la covid en l'atenció a les persones. “És important reflexionar com a sector i com a país sobre les febleses que ens han portat al límit i sobre com enfocar i enfortir el sector per comptar amb un sistema fort de serveis d’atenció a les persones”, ha manifestat en l'acte de presentació de l'informe.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article