El Sindicat de Llogateres lamenta que el govern estatal vulgui “perdonar” fins al 90% d’impostos als grans tenidors

L’entitat ha recordat que Pedro Sánchez “no seria president sense l’acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers”


El Sindicat de Llogateres ha lamentat que el govern estatal vulgui "perdonar" fins al 90% d'impostos als grans tenidors, segons la lectura que fa de l'esborrany de llei d'habitatge que el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, ha fet arribar aquest dimecres al seu soci de govern, Unides Podem.

El text proposa un sistema de bonificacions fiscals per "estimular el lloguer d'habitatge habitual a preus assequibles". El Sindicat interpreta que l'esborrany proposa estalviar impostos als grans tenidors i record que això és "senzillament, restar finançament a la sanitat i l'educació públiques per afavorir bancs i fons voltor".

L'entitat ha recordat que Pedro Sánchez "no seria president sense l'acord de govern en què es comprometia a regular els lloguers", o bé que l'executiu estatal "no tindria pressupostos" si el primer ministre "no s'hagués tornat a comprometre" a incloure la mateixa mesura a la reforma de la llei de l'habitatge.

Davant d'això, subratlla el Sindicat de Llogateres, la "voluntat" del ministre Ábalos "d'ignorar" els acords i "sotmetre's a les pressions del lobby immobiliari" és un "atac" al dret a l'habitatge i un "frau democràtic".

El text planteja baixar del 60 al 50% la reducció general en l'IRPF pels rendiments del lloguer i que la deducció s'incrementi en funció de nous criteris. Per als propietaris que lloguin a un preu limitat, s'hi afegiria una deducció addicional del 10% amb la qual cosa arribaria al 60%. També hi hauria reduccions per llogar a joves d'entre 18 i 35 anys (+20%), per la incorporació al mercat d'habitatge habitual (+20%) i per reduir més d'un 10% la renda a l'inquilí (+40%).

La proposta del PSOE descarta limitar els preus del lloguer, tal com demana Podem i altres grups d'esquerres i entitats en defensa de l'habitatge. El text remarca que cal "estimular l'oferta" en lloc d'aplicar "mesures restrictives".

El sindicat també s'ha mostrat preocupat per la capacitat dels lobbies i els grans poders econòmics "d'imposar-se a la voluntat popular expressada a les urnes i als pactes de govern". En aquest sentit ha afirmat que aquest projecte de llei està "fet a mida dels grans tenidors". L'entitat el considera un exemple "perfecte" de "fins a quin punt les portes giratòries són un problema per a la democràcia".

Davant d'aquest "nou atac" el Sindicat de Llogateres fa una crida a la ciutadania perquè participi a la manifestació simultània a quinze ciutats que tindrà lloc dissabte a les onze del matí, en el cas de Barcelona davant la Delegació del Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article