Afectats per Covid-19 persistent elaboren un document per resoldre dubtes a persones en la mateixa situació

Aborden qüestions sobre la situació d’incapacitat, el paper de les mútues i què fer si es dona l’alta mèdica

El col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la Covid-19 ha elaborat un document per resoldre els dubtes freqüents a persones que es trobin en la mateixa situació. El col·lectiu ha redactat aquesta guia amb l’assessorament del Col·lectiu Ronda i dona resposta a qüestions com la situació d’incapacitat temporal derivada de la Covid-19, el paper de les mútues asseguradores i com actuar davant una eventual alta per part de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.

El document parteix de l’“oblit assistencial” però també de les actuacions “qüestionables” per part de les mútues de treball i de la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques (SGAM).

L’advocat del Col·lectiu Ronda, Pau Estévez, ha afirmat que l’SGAM està “col·lapsat” i ha alertat que es troben amb nombrosos casos de gent que tot i estar en situació d’incapacitat temporal durant llargs períodes de temps, no han estat cridades per a les pertinents revisions ni tenen cap proposta d’alta o incapacitat permanent. Ha afegit que també s’han trobat situacions en què s’han donat altes sense visita presencial d’un facultatiu i només a partir d’informes “insuficients i incomplets”. “Ens fa por que ara, quan algunes de les baixes mèdiques assoleixen l’any de durada, es generalitzin les altes mèdiques deficientment motivades”, ha afirmat.

Des de la plataforma d’afectats, integrada per unes 1.500 persones, apunten que no es tracta només de la persistència de símptomes sinó també del desenvolupament de noves patologies com a conseqüència del contagi inicial. Tot i això, ha expressat l’esperança que hi hagi un tomb que obri la porta a la definitiva implantació de tractaments mèdics adequats i el reconeixement de la malaltia i la simptomatologia persistents.

Aquesta esperança es concreta en la recent publicació per part de Salut del protocol clínic per atendre la Covid-19 persistent i la creació d’un codi específic de la malaltia a l’eCAP. Tot i això, asseguren que amb la publicació de la guia clínica no acaba res sinó que cal que es comencin a apreciar els seus efectes en l’abordatge clínic de la simptomatologia i patologies derivades de la infecció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article