El CAC aposta per un llenguatge inclusiu “sense etiquetes” i incloure la perspectiva d’infants i joves als mitjans

L’ens elabora una guia de recomanacions que també es dirigeix a plataformes d’intercanvi de vídeos i xarxes socials


El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat una sèrie de recomanacions sobre el tractament informatiu d’infants i adolescents per garantir els seus drets. El document ha comptat amb la participació de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, del Col·legi de Periodistes, l’Associació Diomira, el Consell Nacionals dels Infants i els Adolescents i el Síndic de Greuges.

En concret, es proposa utilitzar un llenguatge inclusiu, evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela, impulsar la seva participació activa en els mitjans i en les xarxes socials i establir condicions adients per a entrevistar-los. La guia també es dirigeix a plataformes d’intercanvi de vídeos i a xarxes socials.

El CAC recomana també fomentar un increment de programació infantil i juvenil “de qualitat” i adequada a la seva edat i maduresa i contribuir a la seva educació mediàtica. A més, recorda que els continguts han de respectar els drets, interessos i benestar dels infants i adolescents; que s’han de contextualitzar els fets i que s’ha d’impulsar la participació activa d’infants i adolescents però protegint el seu dret a la intimitat i a la pròpia imatge.

Aquestes recomanacions pretenen ser una guia per fomentar un tractament mediàtic que respecti l’interès superior de la infància i l’adolescència, de tal manera que quan s’informi sobre aquest col·lectiu o quan hi participi en l’esfera mediàtica sigui amb perspectiva de drets.

En aquest sentit, el CAC ha destacat que els mitjans poden actuar com a altaveu dels drets de la infància i l’adolescència, col·laborar a mostrar-los com a persones que gradualment prenen decisions sobre les seves vides i facilitar que les seves opinions siguin escoltades en la presa de decisions i en els processos que els afecten. A més, ho han de fer garantint la seva dignitat, la privadesa i la intimitat, respectant els seus drets a la pròpia imatge i a l’honor, i vetllant per protegir les seves dades personals.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat que la protecció de la infància i l’adolescència és fa més necessària que mai en el nou entorn audiovisual. De la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que és “un deure” construir continguts respectuosos amb els drets d’aquest col·lectiu.

Les recomanacions s’inspiren en la Convenció sobre els Drets de l’Infant i, de manera particular, en l’interès superior de l’infant coma principi fonamental que ha de prevaldre, el dret de l’infant a expressar la seva opinió i que aquesta sigui tinguda en compte i el dret a la llibertat d’expressió i d’accés a la informació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article