Més de 1.200 persones han participat a les Jornades Gatzara a Barcelona

La primera edició de les jornades ha aprofundit en les arrels compartides entre les cultures àrab i catalana


Més de 1.200 persones han participat en les activitats presencials i virtuals de les I Jornades Gatzara de Barcelona, organitzades per la Fundació Bayt Al-Thaqafa. L’objectiu de l’esdeveniment, segons han explicat els organitzadors, és crear “un espai consciència ciutadana i fer xarxa amb les entitats”.

La primera edició d’aquesta trobada, que pretén ser anual, s’ha clausurat amb un “emotiu i simbòlic” concert de Músiques de la Mediterrània al convent Sant Agustí de Ciutat Vella, aquest dissabte al vespre.

"El futur passa per aquesta Barcelona, que és estructuralment diversa. Cal reafirmar que tots som nosaltres", destacava Khalid Ghali, Comissionat del Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, durant l’acte inaugural de les Jornades Gatzara, celebrat el dimarts 16 de març a l’Institut Europeu de la Mediterrània.

La conferència de Dolors Bramón, professora emèrita de la Universitat de Barcelona especialitzada en món àrab, i la taula rodona sobre multiculturalitat amb la consultora, escriptora i activista Miriam Hatibi i l’escriptor, gastrònom i lingüista Pius Alibek, han estat una declaració d’intencions per als participants. Així ho ha expressat Alibek durant la seva intervenció: "Un món sense diversitat és un món molt avorrit”.

Gaudir descobrint allò que uneix ambdues cultures

Així, durant quatre dies, s’han celebrat un seguit de propostes culturals “per superar els ponts que separen les cultures àrabs i catalanes i nodrir els vincles que ens uneixen”, ha assegurat Daniel Ibarz, director de la Fundació Bayt.

Taller de cuina, les rutes per la Barcelona àrab, la xerrada per a empreses per posar en valor la multiculturalitat, el cinefòrum sobre l’experiència de dones migrades, tallers multiculturals i, finalment, el concert de músiques de la Mediterrània, interpretat per Riborquestra, l'orquestra comunitària i intergeneracional de Ciutat Vella. Amb totes les entrades presencials exhaurides i centenars de connexions en virtual.

Ibarz s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta primera edició i confia en poder celebrar-ne més: "Des de la Fundació Bayt al-Thaqafa estem molt contents de la resposta de la ciutadania en aquestes primeres Jornades Gatzara. Tot i que la pandèmia ens ha limitat l’aforament per les activitats presencials, la bona resposta tan presencial com virtual ens anima en seguir creient en el model i apostar per una segona edició l’any que ve, que esperem es pugui celebrar amb normalitat”, ha assegurat.

La Fundació Bayt al-Thaqafa treballa, des dels anys 70, per generar espais d’intercanvi amb la comunitat. En aquest sentit, Ibarz ha posat en valor el missatge de les Jornades Gatzara: “Els nostres reptes han estat tres: el reconeixement per la interdependència de cultures i persones; la posada en valor de les nostres arrels i, finalment, vèncer les pors a compartir. Esperem que, any rere any, les jornades contribueixin a la creació d’una societat més justa i inclusiva”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article