Puja un 30% el nombre de noves persones ateses per la Creu Roja a Lleida per l’impacte de la Covid-19

L’entitat alerta de la crisi social arran pandèmia i destaca un increment del 274% d’atenció en programes de pobresa


Des de l'inici de la pandèmia de la covid-19, més de 74.000 persones de tota la demarcació de Lleida han estat ateses en les diferents àrees d'intervenció de la Creu Roja. La xifra representa un increment del 30% de noves persones que han necessitat ajuda de l'entitat, que ha alertat de la crisi social que vindrà després de la sanitària.

En aquest sentit, han remarcat que en el darrer any, hi ha hagut un increment del 274% en el nombre de persones ateses als programes de pobresa respecte al 2019. La presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià, ha assegurat que s'ha fet la "major mobilització de recursos" de la història recent de l'ONG a Lleida i que per desgràcia, preveuen que així seguirà sent.

Des de mitjan de març de 2020 a mitjan de març de 2021, el Pla Creu Roja Respon davant el coronavirus ha prestat suport a 74.090 persones en situació de vulnerabilitat a les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, en tots els seus àmbits d'actuació, que són la Intervenció Social, la Salut, el Socors i Emergències, l'Ocupació, la Infància i la Joventut. Per primer cop, s'ha registrat un increment del 30% en el nombre de noves persones ateses respecte al 2019. Un 59% d'aquestes que han demanat per primer cop ajuda a Creu Roja són dones, mentre que un 41% han estat homes. Pel que fa a les nacionalitats, se n'han atès un total de 85 diferents, essent l'espanyola la més nombrosa, amb un 64% del total.

El perfil d'aquestes persones és majoritàriament de gent afectada per Ertos que s'han vist abocats a no rebre cap ingrés d'un dia per l'altre. Moltes sense estalvis de manera que Creu Roja considera que ha tingut lloc el que anomenen com a "síndrome de la nevera buida". També es tracta de persones que treballaven en economia submergida – principalment dones - cuidadores de persones grans a domicilis, persona de neteja de la llar o persones que feien petits arranjaments.

Del total de persones ateses durant aquest primer any de pandèmia, 33.514 van rebre ajuda humanitària. Dins d'aquest àmbit d'intervenció social, des de les 13 assemblees locals i comarcals de Lleida s'han fet 22.488 entregues de béns de primera necessitat (bàsicament aliments, productes d'higiene personal i per a la llar), s'han repartit 2.693 targes de prepagament per a la compra d'aliments frescos i s'han entregat 815 kits de suport social.

En l'àmbit de Socors, Creu Roja ha desplegat i donat suport a 99 places en 2 albergs per a contactes covid-19: a l'Hotel Ibis de Torrefarrera, amb 78 places (actualment no operatiu) i a l'alberg de Bellpuig, amb 21 places i que actualment sí que està operatiu. També es va donar suport logístic a 3 dispositius per a persones en risc d'exclusió residencial: l'alberg de confinament ubicat al Pavelló Agnès Gregori, on es van fer tasques de repartiment diari de 2 àpats, l'alberg provisional per a persones temporeres ubicat a la parròquia de Sant Ignasi de Lleida i gestionat per Càritas, Arrels i Creu Roja i finalment l'alberg de Fira de Lleida gestionat per donar allotjament a temporers durant la campanya de la fruita, on es va col·laborar en la gestió del servei de dutxes.

En l'àmbit de la Salut, l'entitat ha fet més de 13.000 trucades de seguiment, sensibilització a més de 35.000 persones i el repartiment de 150.000 mascaretes. Així mateix, s'han fet 27.450 proves per detectar el virus poblacionals a 433 educatius de i de gent gran.

Creu Roja també ha prestat atenció en l'àmbit d'infants i joves, amb l'atenció a 737 persones i 2.542 accions de reforç així com el seguiment i suport educatiu i formatiu psicoemocional. En aquest sentit, s'han entregat 1.342 kits de material de lleure infantil, deures, tablets i suport a la connectivitat

L'ONG ha comptat a Lleida amb més de 340 voluntaris mobilitzats. Si bé al principi del confinament hi va haver moltes persones que es van oferir ja que tenien molt temps lliure perquè no es podia fer res, ara l'entitat fa una crida a més voluntaris, sobretot per continuar amb les tasques de sensibilització sobre el fet de no baixar la guàrdia davant la pandèmia perquè encara queda molt camí per recórrer abans de la immunització grupal.

Finalment, l'impacte econòmica per a Creu Roja a la demarcació de Lleida d'aquest primer any de gestió de la pandèmia ha estat de gairebé un milió d’euros, essent la cobertura de necessitats bàsiques de les persones on s'hi ha destinat més recursos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

edsa edsa
1.

شكـرا

  • 0
  • 0

Comenta aquest article