El campió olímpic Jan Frodeno crea un projecte per impulsar l’esport com a eina educativa i de cohesió social a Salt

El triatleta i l’Ajuntament signen un convenir per construir un circuit de salts sobre rodes


El campió olímpic de triatló Jan Frodeno, a través de la seva fundació, i l'Ajuntament de Salt (Gironès) han signat un conveni per construir un circuit de salts sobre rodes (Pump Track) a la població. Més enllà de comptar amb aquest espai per fer-hi esport, el projecte també busca utilitzar la pràctica esportiva com a eina educativa, de cohesió social i de foment dels hàbits saludables. 

Els treballs per construir la pista ja han començat i, quan estigui enllestida, el projecte començarà a rodar amb una prova pilot orientada als alumnes de sisè de les escoles Pla, Gegant del Rec i Silvestre Santaló. L'atleta, que ja va col·laborar amb Salt repartint menús saludables, ha afirmat que la construcció del Pump Track és complir “un somni”.

El Pump Track és una pista dissenyada per fer salts sobre rodes, ja sigui amb bicicletes, monopatins o patins. Es construeix amb salts i peralts que permet fer voltes al circuit amb velocitat i aprofitant la inèrcia del cos. La Fundació Frodeno i l'Ajuntament de Salt han signat aquest dimarts un conveni per construir al municipi la pista més gran de Catalunya, amb una longitud de 227 metres. El projecte, que també compta amb el suport de la Fundació Laureus Sport for Good, se situarà al carrer Miquel Martí i Pol, al costat de la zona esportiva El Pla. Els treballs per construir el circuit ja han començat, i es preveu que estigui enllestit en un termini de 17 dies. 

Un cop construït el circuit, el projecte començarà a rodar amb una prova pilot en la qual hi participaran els alumnes de sisè de primària de tres escoles de Salt. La idea és integrar aquesta pràctica esportiva al calendari escolar i, també, com a activitat extraescolar. Per a la prova pilot, formaran el professorat d'educació física i monitors del projecte ‘Juguem?’ i, la fundació a través dels patrocinadors de Frodeno, equiparà l'alumnat. D'entrada, comptaran amb 25 bicicletes i amb material de protecció.

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha recordat que no és la primera col·laboració amb Jan Frodeno. Fa un any ja van treballar plegats per fer arribar menús saludables a alumnes de famílies en situació de vulnerabilitat a la població. Ara, plegats, fan un pas mes per desplegar un projecte que permet “casar” tres prioritats de l'equip de govern: l'esport, l'educació i els hàbits saludables.

El triatleta ha detallat que estan treballant colze a colze amb l'ajuntament, les escoles de Salt i entitats del municipi amb les quals ja han col·laborat com El Casal dels Infants per definir el projecte. Després de la prova pilot que durarà tres mesos, la idea és que el Pump Track sigui una activitat més dels casals d'estiu de la vila. I, si la Covid-19 ho permet, arribar a més escoles de cara al nou curs, també per suplir la sisena hora suprimida arran de la pandèmia. Jan Frodeno ha concretat que el somni arranca amb ganes, perquè en un primer contacte fet a les escoles ja hi ha 850 alumnes que han mostrat interès per participar-hi.

La directora de la Fundació Frodeno, Irene Bou, ha explicat que el projecte és, de moment, a deu anys vista i no descarta que es pugui acabar creant una escoleta o potenciant els alumnes amb més aptituds a competir. També ha remarcat que el circuit pot atraure competicions internacionals.

Organització de campionats a la pista 

Segons el conveni signat entre la Fundació Frodeno i l'Ajuntament de Salt, el consistori fa una cessió dels espais i la Fundació s'encarrega d'aixecar la instal·lació que compta amb un pressupost aquest any 2021 de 233.000 euros, 148.000 dels quals fan referència a la partida que es destina a la construcció mentre que la resta, entre altres conceptes, es destinarà a personal o organització de campionats. Un cop s'inauguri la instal·lació, la coordinació entre l'ajuntament i la Fundació Frodeno donarà pas a les activitats que s'hi organitzin.

Al Pump Track de Salt també està previst organitzar-hi esdeveniments durant els caps de setmana per aconseguir que la instal·lació es converteixi en un punt de reunió, d'esport i lúdic, per a les famílies i els amants del món de la bicicleta. L'accés al circuit serà gratuït per als menors d'edat exceptuant quan hi hagi activitats especials com exhibicions o campionats amb esportistes professionals.

Frodeno ha recordat que fa un any va fer una Ironman des de casa, durant el confinament, a través de la qual va poder recaptar 250.000 euros per a finalitats solidàries: “La idea és continuar fent activitats per recaptar diners i poder-los aportar al projecte”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article