‘Ocupa’t BCN’: com s’adapten a la pandèmia els projectes de joves en risc d’exclusió?

L’associació elParlante constata que, en plena crisi sanitària, un atur juvenil disparat dificulta encara més l’accés al món laboral


La pandèmia ha afectat tothom, però què succeeix amb els joves en risc d’exclusió social quan l’índex d’atur juvenil s’ha disparat? Els impulsors de la iniciativa Ocupa’t BCN, que enguany ha celebrat la tercera edició, han constatat que, efectivament, la crisi sanitària ha dificultat l’accés d’aquests joves al món laboral. Malgrat tot, a l’associació elParlante que coordina el projecte asseguren que han aconseguit formar laboralment els 23 joves del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona que han participat en aquesta edició.

“Aquesta edició ha estat marcada per la situació excepcional causada per la crisi sanitària que estem vivint. Hem hagut de reformular no sols les dinàmiques, sinó també el contingut del curs”, explica Leticia Pipman, tallerista d’elParlante. Un impediment ha sigut no poder celebrar l’acte de cloenda, un escenari on els joves mostraven les seves videopresentacions davant empresaris del sector gastronòmic i que els obria el pas al món laboral. De fet, la crisi sanitària ha disparat l’atur juvenil i incorporar-se al mercat laboral resulta una missió gairebé impossible. 

L’any 2020, segons dades de l’Idescat, l’atur entre els joves se situava a Catalunya en un 56,4% en els homes i en un 44% en les dones. L’aturada de l’activitat per combatre el coronavirus ha afectat sobretot a aquells joves que tenen menys formació. Amb aquest augment de l’atur, aquest grup de joves amb qui treballa Ocupa’t BCN es veuen “més desfavorits i amb un futur més incert”, alerten a elParlante. 

Una oportunitat laboral per créixer

En el projecte es treballa per grups d’entre vuit i deu persones, i en deu sessions, liderades per un equip de talleristes d’elParlante, que acompanya als joves en el descobriment dels seus propis talents, en la potenciació de les seves competències socioemocionals, així com en l'aprenentatge d’eines comunicatives i digitals orientades a la cerca de feina. Després, es graven i s’editen videopresentacions i videoreceptes. “Aquest projecte em sembla molt necessari per a nosaltres, ja que perdem la por a una entrevista de feina, i ens ajuda també a gestionar la por als escenaris, la por a parlar en públic”, exposa Víctor J. Segura, estudiant del curs PFI de cuina.

En els cursos, hi participen joves en risc d’exclusió social o joves migrants sols, que han abandonat prematurament l’escola, que viuen en precarietat laboral o habitacional o que es troben en situació administrativa irregular. Es tracta d’alumnes de formació prelaboral en hostaleria, és a dir, amb estudis bàsics en cuina i serveis de restauració. En aquestes formacions, el valor afegit és el treball comunitari, que pretén ser un espai de trobada. “Ocupa’t BCN proposa la difusió i promoció dels seus sabers i virtuts, i l’enfortiment de les seves xarxes vinculades a la recerca de feina, tot en estreta relació amb el desenvolupament del territori”, declara el director d’elParlante Alfredo Cohen. 

Tot i els impediments que ha suposat la pandèmia, i tenint en compte que la crisi està afectant el sector de l’hostaleria, s’han incorporat noves activitats, com els tastets d’oficis. En ell, els joves han pogut conèixer, a més del taller de cuina, altres oficis, com la serigrafia o portar un taller de bicicletes. “Són joves que han passat molt per poder ser aquí. Necessiten una oportunitat, o moltes. Saben que ningú no els regalarà res i que han de demostrar molt més que altres”, assegura Pipman. La iniciativa rep el suport de Barcelona Activa i va néixer de la necessitat d’un grup de joves vinculats al Centre Cruïlla del barri de Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article