Més de 60 estudiants catalans dissenyen, construeixen i llançen petits satèl·lits en la competició europea #CanSat

És la primera vegada que Catalunya participa en aquest concurs que organitza l’Agència Espacial Europea


Més de 60 estudiants catalans d'ESO, batxillerat i FP han llençat aquest cap de setmana petits satèl·lits dissenyats per ells mateixos en el marc de la competició #CanSatCat. L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) celebra cada any el concurs CanSat i aquest és el primer any en què hi participa Catalunya.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assistit al llançament, que s'ha fet al Drone Center BCN de Moià. Els alumnes han hagut de dissenyar, construir i llançar els petits satèl·lits. La competició ha estat organitzada per la UPC-ESEIAAT i el Departament de Polítiques Digitals i els guanyadors representaran Catalunya a l'Estat al juliol.

L'edició de la competició s'emmarca en l'eix de Talent i Societat de l'Estratègia NewSpace de Catalunya, amb l'objectiu de generar vocacions entre els joves sobre l'espai, la tecnologia i les disciplines STEM.

El sotsidrector de l'ESEIAAT i coordinador de #CanSatCat, David González, ha explicat que la competició és “un repte tan tecnològic i científic” ja que no només es tracta que els satèl·lits siguin viables sinó que també han de servir per prendre mesures, com ara la temperatura de l'aire o la pressió atmosfèric, i transmetre aquestes dades per telemetria. A més, els estudiants han de poder analitzar i interpretar els resultats d'una manera crítica. "Per tant, estem parlant d’anar mes enllà d’aplicar a la pràctica el coneixement que han après a classe. Estem parlant de que els mateixos i les mateixes estudiants generin el seu propi coneixement", ha afirmat.

Un cop llançats els satèl·lits, el 9 i 10 d'abril els nou equips participants hauran de presentar davant d'un jurat l'informe final amb l'anàlisi dels resultats obtinguts. L'equip guanyador representarà a Catalunya en la prova estatal de CanSat, que competirà a Granada al juliol.

La competició s'emmarca en l'estratègia NewSpace, a través de la qual s'ha fet el llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat. Es calcula que el desenvolupament d'aquesta nova economia d'alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de treball en els propers quatre anys i 280 milions d’euros de facturació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article