La cobertura del cribratge del càncer de còlon va caure al 60% per l’aturada de la Covid-19

L’AECC recorda que el de còlon és el càncer més diagnosticat a Catalunya

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) adverteix que la cobertura del programa de cribratge de càncer de còlon, que a Catalunya és del 100% després d'una dècada de desplegament, va caure al 60% el 2020 a causa de l'aturada per la Covid-19. 

La taxa de participació se situa ara en el 40%, segons alerta l'AECC, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, que se celebra aquest 31 de març. Els programes de detecció precoç com del càncer de còlon i de mama arrosseguen retards després que se suspenguessin en la primera onada i no es poguessin recuperar de forma generalitzada fins el setembre. El càncer de còlon és el de més incidència i el cribratge permet no només detectar tumors sinó prevenir-ne amb l'extirpació de pòlips.

En aquest sentit, i davant la caiguda de la cobertura el 2020, l'AECC-Catalunya contra el Càncer es reuneix aquest dimecres amb el coordinador de l'Oficina de cribratge en càncer, Josep Alfons Espinàs, i una de les principals qüestions que li demanarà és quan es té previst convocar el 40% de la població diana restant per arribar al 100% de la cobertura.

El cribratge poblacional del càncer colorectal és eficaç per reduir-ne la mortalitat. Segons l'AECC, la detecció precoç del càncer de còlon disminueix la mortalitat a curt termini entre un 30% i un 35%. A l'estat espanyol, equival a salvar unes 4.000 vides l'any.

Totes les persones d'entre 50 i 69 anys tenen dret a participar en aquesta mesura preventiva a Catalunya. Això significa que han de rebre una carta cada dos anys amb les instruccions per fer-se un test de sang oculta en femta, una prova molt senzilla. L'any passat, però, durant uns mesos no es van poder enviar les invitacions que tocaven.

L'AECC demana que es mantinguin els programes de cribratge de càncer de còlon, així com els de mama i cèrvix, ja que paralitzar-los o reduir-los augmenta les possibilitats de detectar la malaltia en estadis avançats. En aquest sentit, apunten que els centres sanitaris han adaptat l'organització i les instal·lacions a la realitat de la Covid-19 perquè sigui segur acudir-hi. Per això des de l'associació recomanen a la població que acudeixi a la cita quan rebi la invitació.

Segons l'Observatori del Càncer AECC, a Catalunya es van diagnosticar l'any passat 6.135 nous casos de càncer de còlon (4.514 a Barcelona; 656 a Tarragona; 601 a Girona i 364 a Lleida). És el càncer que més es diagnostica, seguit del de mama (6.282 nous casos); pròstata (6.117) i pulmó (5.279).

A Catalunya van morir 2.423 persones per càncer de còlon el 2020 (1.762 a Barcelona, 279 a Tarragona, 220 a Girona i 162 a Lleida). Va ser el segon tipus de càncer que més morts va causar, per darrera del càncer de pulmó (3.548 defuncions) i per davant del càncer de pàncrees (1.161), segons recull l'AECC.

Un programa de detecció i prevenció

El programa de cribratge del càncer de còlon es va acabar de desplegar a Catalunya a finals del 2019. Les dones i homes d'entre 50 i 69 anys han de rebre una carta cada dos anys amb les instruccions per fer-se un test de sang oculta en femta. Si el resultat és positiu, s'ha de fer una colonoscòpia, però això no és sinònim de càncer, ja que en la majoria de casos es detecta sang per motius que no tenen a veure amb la malaltia o pels pòlips (adenomes), lesions premalignes que es poden treure abans que evolucionin en la malaltia.

Salut treballa per reduir els retards derivats de la suspensió dels programes de cribratge durant la primera onada de la Covid-19. Segons l’Oficina de cribratge en càncer, preveien que els retards dels programes de càncer de còlon i de mama s'haguessin reduït a un màxim de tres mesos a finals d'aquest any.

D’altra banda, l'AECC també subratlla que és una prioritat mesurar l'impacte de la pandèmia en els pacients amb càncer tal i com es va aprovar en el Consell Interterritorial de Ministeri de Sanitat el febrer passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article