Tota la població de més de 80 anys estarà vacunada amb la primera dosi després de Setmana Santa

Argimon alerta d’un increment de casos a les UCI i demana “cap fred” per evitar una “explosió de casos”

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha assegurat que “a finals de la setmana vinent” Catalunya haurà posat la primera dosi a totes les persones majors de 80 anys i quan aquest col·lectiu estigui vacunat es començarà a vacunar a les persones de més de 70 anys.

Aquesta setmana s’han destinat 120.000 dosis a vacunar aquest col·lectiu a raó de 40.000 al dia fins dijous, ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La setmana vinent se'n destinaran 190.000 dosis a aquesta finalitat. Cabezas ha exposat que la vacuna és eficaç perquè entre els 148.000 majors de 80 anys vacunats s'ha observat un descens dels casos, ingressos i morts.

“El ritme d’administració de dosis està augmentant”, ha explicat Cabezas, que ha informat que ja s'han administrat 1.223.536 vacunes i que la setmana passada es va arribar a les 50.000 vacunacions al dia. Així mateix, la vacunació per col·lectius indica també xifres elevades pel que fa a la cobertura, com és el cas de les persones grans dependents que ja és del 73% o les persones amb trasplantament, que ja són 11.000 els que han rebut la primera dosi.

Així mateix, Argimon ha insistit en els efectes positius de la vacunació en persones majors de 80 anys i la consegüent reducció del nombre de casos d’infecció, ingressos hospitalaris i nombre de morts. “El que vèiem en els assajos clínics, ara ho observem en la realitat de Catalunya, ens indica que les vacunes estan funcionant i ho hem de fer valdre”, ha remarcat. El secretari de Salut Pública ha alertat, però, de l'increment d'ingressos a les UCI, que han passat de l'1,4 al 3,4% en poques setmanes, i ha demanat seguir les recomanacions i actuar amb "cap fred" per evitar "una explosió de casos".

Se segueix amb AstraZeneca i s’incorporarà la de Janssen

Tot i que alguns territoris d'Alemanya han decidit no posar la vacuna d'AstraZeneca als menors de 60 anys per l'aparició de casos de trombosi, Cabezas ha explicat que a Catalunya s'està subministrant a persones d'entre 60 i 65 anys. Ha assegurat que, segons l'informe de l'Agència Europea del Medicament, “els beneficis superen els riscos”. Cabezas ha explicat que el 68% de les vacunes que rep Catalunya són de Pfizer, el 24% són d’AstraZeneca i el 8% de Moderna. Aquesta setmana, s’han lliurat 185.430 vacunes, en concret 18.300 d’AstraZeneca, 63.000 de Moderna i 104.130 de Pfizer.

Alhora, aquest dimarts, la Comissió de Salut Pública ha aprovat la cinquena actualització de l'Estratègia de Vacunació, que acorda la vacuna de Janssen per als grups de més edat i manté el límit d'AstraZeneca en els 65 anys. “Quan n’hi hagi disponibilitat”, afirma a la nota de premsa el Ministeri de Sanitat, es podrà fer servir el vaccí de Johnson & Johnson “de forma paral·lela a les vacunes d'ARNm per incrementar el ritme de vacunació dels grups etaris de més edat”.

D'altra banda, l'actualització inclou l'apartat de persones amb condicions de molt alt risc, que es vacunaran de forma simultània “al grup d'aquelles edat compreses entre els 70 i els 79 anys”. Es faran servir vacunes d'ARNm per assolir “la major protecció en un termini de temps menor”.

230.000 persones per a un cribratge massiu a universitats

Així mateix, estudiants i professionals que treballen a les universitats de Catalunya estan cridats del 7 al 30 d'abril a fer-se una prova serològica per saber si tenen anticossos i també una PCR amb automostra als punts de cribratge que s'instal·laran a les universitats. Més de 230.000 persones d'aquest col·lectiu podran fer-se aquestes proves als centres universitaris més propers a casa seva, que començaran a la Universitat de Lleida i s'estendran a la resta de centres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article