Barcelona obre cinc nou punts de la xarxa Konsulta’m per oferir suport psicològic a adolescents i joves

448 joves amb malestar emocional o problemes relacionals han buscat ajuda en el servei durant aquest any


L’Ajuntament de Barcelona obrirà cinc nous punts de la xarxa Konsulta’m, que ofereix suport psicològic i emocional a joves que ho necessiten. Durant aquest 2020, 448 persones han demanat consulta en aquest servei gratuït i confidencial dirigit a joves d’entre 12 i 22 anys. 

La Mila és una de les joves que ha demanat suport emocional en el servei. Amb 16 anys, reconeix que li costa explicar els seus problemes, però té clar que fer-ho amb algú que no és del seu entorn l'ha ajudat “bastant”. Per això va acudir al setembre a un dels dos Konsulta'm que hi ha al districte de Sants-Montjuïc. Arran d'un problema que havia tingut i que prefereix no detallar va acceptar tenir una primera sessió amb el Luis Gol, educador del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) que treballa al Konsulta'm.

“Al principi li havia d'explicar els meus problemes i era estrany, però ara ja li tinc una mica més de confiança”, diu la noia, que es defineix com una persona tímida.

Habitualment es fa una primera visita i s'inicia un procés que pot durar entre deu i dotze sessions, depenent de les necessitats de cada persona. “A mi m'han ajudat bastant aquí,  m'ha anat bé i suposo que a altres joves els hi aniria bé”, explica la Mila sobre la seva experiència. Si conegués algú que necessita ajuda, afirma, li diria que anés al Konsulta'm.

Impacte de la pandèmia

Segons l'educador Luis Gol, el perfil de persona que es dirigeix als Konsulta'm és bastant heterogeni, però el que més els arriba és un malestar psicològic, amb problemes com la tristesa, la soledat o l'ansietat. També els arriben problemes de relació amb l'entorn, ja sigui amb la família, l'institut o individuals.

Segons dades de l'Ajuntament, de les 734 consultes rebudes el 2020 per part de 448 joves, en un 44% dels casos el motiu de consulta tenia a veure amb malestar psicològic o emocional, seguit del 29% que era per dificultats relacionals.

L'impacte de la pandèmia en els joves també s'ha vist als Konsulta'm. “Amb la pandèmia sí que hem observat que augmenta la demanda i és més complexa”, relata Gol. Per exemple, han detectat més trastorns mentals, més dificultats en les famílies o efectes de la mateixa tensió derivada de la pandèmia i la pèrdua que han tingut els adolescents de les activitats lúdiques i de socialització que feien. En els més grans, com els que cursen batxillerat, també s'ha notat molt que el fet de seguir les classes més de forma telemàtica ha fet augmentar l'ansietat dels usuaris.

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, diu que la pandèmia ha estat “molt dura” per a joves i adolescents i per això destaca positivament que s'ha reforçat el servei. En concret, l'Ajuntament de Barcelona ha completat els darrers mesos el desplegament de la xarxa de Konsulta'm a tota la ciutat, que ara disposa d'onze punts d'atenció.

Un espai amb mirada comunitària

Els Konsulta'm estan integrats dins de casals, centres cívics o espais de joves. Gemma Tarafa destaca la tria de la ubicació perquè “és important que els joves visquin els Konsulta'm com un espai de proximitat”. A més, no es requereix cita prèvia per ser atès i no cal l'autorització ni l'acompanyament dels pares en el cas dels menors, ja que és un espai confidencial on el jove pot anar sense haver de donar explicacions a ningú.

Luis Gol assenyala com a punt positiu el fet d'estar en un espai que no és sanitari, com pot ser un hospital, i assenyala que el fet que no calgui cita prèvia és “una de les claus del programa”, ja que intenten ser “àgils” i donar una primera resposta bastant immediata.

La majoria de les consultes o atencions es poden atendre i gestionar des del Konsulta'm, però si es considera necessari derivar el jove a un altre servei més específic es pot fer, ja que el programa forma part de les taules de salut mental on també participen els CSMIJ o el Consorci d'Educació i ja hi ha un circuit i una xarxa establerta. “És una bona manera d'entendre la mirada social de forma comunitària”, diu Tarafa.

També ho destaca Gol, que assenyala com un punt fort del programa l'enfocament comunitari. “Podem treballar amb molts recursos del territori i coneixem la majoria dels professionals que hi treballen”, comenta. Per això, es pot oferir al jove “una mirada més àmplia” per abordar les diferents àrees del seu desenvolupament.

Com a exemple posa el cas d'un noi que se senti sol i pateixi soledat. Ajudar-lo a venir al Konsulta'm i integrar-se en les activitats de l'espai o anar a un centre obert i treballar alhora amb l'institut perquè la seva intervenció sigui més favorable.

Expansió del Konsulta'm

El servei de Konsulta'm es va posar en marxa el 2018 i des d'aquest any 2021 ja està present a tota la ciutat amb onze punts d'atenció. Tot i la irrupció de la Covid-19, Barcelona ha completat el desplegament de la xarxa amb l'obertura de cinc nous espais des de l'inici de la pandèmia, que s'han sumat als sis que ja hi havia. Això ha permès atendre més joves. En concret, s'ha passat d'atendre'n 199 el 2019 als 448 atesos el 2020, és a dir, més del doble.

A banda de joves, el servei també atén familiars d'adolescents i joves que requereixen una orientació i professionals que treballen amb grups d'adolescents i que necessiten un assessorament sobre casos concrets. Aquí hi pot haver des de monitors d'esplais, professors, centres oberts o personal d'equipaments municipals, entre altres.

Així, a més de les consultes fetes per joves, el 2020 el Konsulta'm va atendre també 191 consultes fetes per 101 professionals diferents, així com 147 consultes fetes per 101 entitats i organitzacions. Actualment els Konsulta'm obren una tarda a la setmana, però l'Ajuntament no descarta la possibilitat d'ampliar-ne els horaris si creix la demanda.

La salut mental, l'altra pandèmia

La regidora Gemma Tarafa assegura que diversos indicadors apunten que estem “en plena pandèmia de salut mental”. En aquest sentit, recorda que l'Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020 ja va concloure que el 60% dels joves consideren que la Covid-19 els afectarà de manera negativa.

A més, altres dades d'atenció del SEM indiquen que les atencions per raons d'ansietat a Catalunya s'han multiplicat per quatre. Entre 2019 i 2020, s'ha passat de prop de 1.200 atencions a gairebé 5.000.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article