Una vuitantena d’entitats europees reclamen suspendre els drets de propietat intel·lectual de les vacunes

Els impulsors, entre ells la plataforma Marea Blanca, consideren que és la manera d’augmentar la producció i garantir un accés ràpid als vaccins


La plataforma Marea Blanca s'ha concentrat aquest dimecres davant de la seu de la Comissió Europea a Barcelona per lliurar una carta oberta, signada per 78 entitats europees, on s'exigeix a la Unió Europea (UE) la suspensió temporal dels drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19.

Les entitats consideren que aquesta és l'única forma d'augmentar la producció de vacunes i ampliar-ne així ràpidament l'accés. La plataforma ha fet aquesta acció coincidint amb el Dia Mundial de la Salut i amb una acció internacional de la campanya Right2cure impulsada des de PHM Europe i la Xarxa Europea contra la privatització i la mercantilització de la salut i la protecció social.

Les organitzacions demanen als governs de la UE que implementin una resposta basada en la solidaritat global per lluitar contra la Covid-19. En aquest sentit, fan una crida a l'acció perquè les vacunes contra el coronavirus i els productes mèdics estiguin disponibles per a tothom i se n'acceleri la producció. Per aquest motiu, demanen suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual de les vacunes i que es comparteixin les tecnologies de producció i els coneixements tècnics.

El portaveu de comunicació de Marea Blanca, Enric Feliu, creu que “si s'alliberen les patents i permeten que prop de 43 empreses més amb capacitat tecnològica puguin produir les vacunes”, es passarà “de 12 milions de dosis diàries a 60 milions”. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article