La Universitat de Lleida identificarà punts insegurs per a dones en espais universitaris i entre campus

El Centre Dolors Piera promou una eina web que s’obrirà a aportacions anònimes


La Universitat de Lleida (UdL) està elaborant un mapa virtual d'espais insegurs sota la perspectiva de gènere a les seves instal·lacions i els recorreguts entre els diferents campus. Una eina web recull les aportacions anònimes per detectar punts que generen por o inseguretat, especialment a les dones.

És el primer pas d'un projecte participatiu de sensibilització del Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera que culminarà amb un informe d'anàlisi i proposta de mesures correctores. Els primers tallers i recorreguts de reconeixement tindran lloc aquest abril a Lleida i Igualada, de la mà de la cooperativa d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes Col·lectiu Punt 6.

‘Explorem els campus amb mirada feminista per uns espais universitaris lliures i segurs’ és el nom d'aquesta iniciativa oberta als estudiants, professors i personal d'administració i serveis de la UdL. El projecte, finançat amb els crèdits rebuts del Ministeri d'Igualtat, té com a objectiu assegurar uns entorns segurs i accessibles per a tothom. “La mirada, tot i ser general, està adreçada a descobrir punts foscos i insegurs i identificar-ne els obstaclescom ara l'enllumenat, els voltants o identificar les hores de més inseguretat”, explica la tècnica del Centre Dolors Piera, Yolanda Bardina.

“El disseny urbà influeix de forma diferent en la quotidianitat de les persones”, assenyala Bardina. “Per exemple, la percepció del risc i la inseguretat al carrer és diferent i molt superior en el cas de les dones”, afegeix. Amb la col·laboració del Servei de Cartografia de la Universitat de Lleida, han creat una eina web anomenada ÚdelMaps per fer aportacions anònimes sobre la percepció de seguretat i sobre les experiències viscudes, des de comentaris de desconeguts fins a agressions. Amb les respostes, generaran un mapa virtual general que reculli els espais que representen amenaces i vulnerabilitats.

El primer taller tindrà lloc el 14 d'abril al campus 1 d'octubre de Cappont i anirà seguit d'un recorregut entre aquest entorn universitari i el de Rectorat. El dia 19 es farà la marxa exploratòria entre els campus de Ciències de la Salut i Agrònoms, també a la capital del Segrià; i el 21, el taller a l'edifici de La Teneria del campus Igualada-UdL.

Les especialistes del Col·lectiu Punt 6 dinamitzaran les sessions per realitzar aquests mapes perceptius, que permeten ubicar “tant els espais que no s'utilitzen o pels quals no es transita perquè fan por o perquè presenten dificultat per utilitzar-los, com els que s'usen habitualment perquè són agradables”, afegeix la tècnica del Centre Dolors Piera. Aquesta cooperativa també s'encarregarà d'elaborar l'informe final.

Les auditories per analitzar l'espai urbà amb perspectiva de gènere interseccional prevuen que un espai, per ser segur, ha de complir sis característiques (senyalitzat, visible, vital, vigilat, equipat i comunitari). A partir d'aquí, es poden proposar mesures com, per exemple, instal·lar mapes que incloguin espais de suport en cas de violència masclista; eliminar o adequar espais amb racons, àrees amagades, sense visibilitat o abandonades; la connexió visual de zones evitant murs continus sense finestres, o intentant que no hi hagi un sol punt d'accés i sortida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article