Un 10% dels citats per vacunar-se amb AstraZeneca no acudeixen a la cita

Catalunya proposarà retardar la segona dosi de Pfizer per poder vacunar més ràpid a més població


Al voltant del 10% dels ciutadans que tenien hora per vacunar-se de la Covid-19 amb la vacuna d’AstraZeneca no han acudit a la cita. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha dit que l’objectiu del departament és que es vacuni tothom i han refermat la seguretat de totes les vacunes.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que no poden saber els motius de l’absentisme perquè els ciutadans no han de justificar-lo.

Cabezas ha explicat que aquest dimecres es debatrà sobre si se submnistra la segona dosi d’AstraZeneca al personal essencial menor de 60 anys que ja ha rebut la primera dosi. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat al Govern espanyol que decideixi aviat si s’inoculen o no, perquè a partir del 26 d’abril ja s’haurien de posar les segones dosis. “La covid-19 no dona treva i no podem eternitzar les decisions”, ha expressat.

Argimon ha defensat els beneficis de les vacunes, assegurant que “superen els riscos” i atorguen una “protecció col·lectiva”. En aquest sentit, referint-se a la vacuna d'AstraZeneca, Argimon ha assenyalat que la farmacovigilància “ha funcionat” i que per aquest motiu s'han pres determinades “decisions” en l'àmbit europeu.

Sobre la decisió de Janssen de paralitzar la seva distribució de vacunes a Europa, arran de set casos de trombs als Estats Units, Salut diu que ho han sabut per la premsa i després els ho a comunicat el Ministeri de Sanitat. Aquest dimecres havien d’arribar 24.000 dosis a Catalunya d’aquest vaccí, però encara no hi havia cap cita donada, així que no s’hauran d’anul·lar.

Retardar la segona dosi de Pfizer per poder vacunar més ràpid a més població

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el Govern proposarà en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres que es pugui retardar la segona dosi de Pfizer per així poder subministrar la primera dosi a més població en menys temps. Actualment la segona dosi es posa als 21 dies de la primera, però diversos països com Itàlia i França ja han decidit endarrerir-la a 42 per poder donar la primera dosi a més gent. La consellera ha demanat més celeritat al govern espanyol a l’hora de debatre i prendre decisions, perquè, per exemple, aquesta setmana ja s’haurien de posar 40.000 segones dosis de Pfizer, i 70.000 la setmana vinent, cosa que obligaria a frenar les primeres dosis.

Vergés ha expressat l’objectiu clar i estratègic del Govern: vacunar el màxim de població en el menor temps possible. Com que diversos estudis evidencien que la primera dosi de Pfizer ja dona una protecció molt important, el Departament de Salut proposa seguir l’exemple d’altres països i endarrerir la segona dosi per poder vacunar abans a altra gent per primer cop. D’aquesta manera s’immunitzaria en bona part molta proporció de la població.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article