El SEM pediàtric atén uns 1.200 infants cada any, la meitat d’ells nounats

Aquest servei especialitzat, únic a l’Estat, es va posar en marxa ara fa 25 anys 


El servei per traslladar i assistir fora de l'hospital pacients acabats de néixer o de menys de 16 anys ha atès més de 30.000 infants des que es va posar en marxa ara fa 25 anys, una xifra que representa prop de 1.200 pacients cada any, dels quals un 45% són infants nounats. El SEM pediàtric és un recurs assistencial format per equips de professionals especialitzats i unitats amb tecnologia puntera, amb la capacitat d'estabilitzar i traslladar pacients crítics des de qualsevol punt del territori català i també d'Andorra.

És l'únic servei especialitzat d'atenció extrahospitalària de l'estat espanyol per a l'assistència i trasllat de pacients de 0 a 16 anys. El coordina el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i és format per equips dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron, Sant Pau i Parc Taulí.

Segons ha donat a conèixer el SEM, els trasllats entre centres hospitalaris representen el 95% dels incidents i, puntualment, el servei realitza assistències primàries a carrer, centres sanitaris o domicilis. La major part dels serveis es duen a terme a Catalunya, però també es realitzen una mitjana de 50 trasllats anuals d'infants andorrans a hospitals catalans, en virtut del Conveni signat entre Catalunya i el Principat d'Andorra. Les patologies més habituals entre els pacients atesos són les respiratòries, les neurològiques i les hemodinàmiques.

L'equip del SEM pediàtric està format per més de 60 professionals entre personal mèdic especialitzat en pediatria; infermeres que han rebut formació en pacient crític pediàtric i neonatal i tècnics en emergències sanitàries també especialitzats en l'àmbit de la pediatria.

El servei compta amb dues ambulàncies de suport vital avançat, una situada a l'Hospital de la Vall d’Hebron i l'altra a l'Hospital Sant Joan de Déu, que estan disponibles 24 hores al dia, 365 dies a l’any. Durant el període de bronquiolitis -de desembre a març- s'hi afegeix una tercera ambulància que es troba operativa les 24 hores durant quatre mesos. Aquests vehicles estan decorats amb temàtica submarina, amb la voluntat de reduir l'estrès i la por dels infants durant el trasllat, en el qual està permès l’acompanyament dels progenitors. 

El servei també compta amb un helicòpter medicalitzat, amb professionals especialitzats en l'àmbit de la pediatria de l'Hospital Sant Pau i la Santa Creu i l'Hospital del Parc Taulí i pot esdevenir el darrer recurs del SEM pediàtric. Aquest instrument permet acostar especialistes en patologia crítica en un termini molt curt de temps a zones que no disposen dels recursos humans i tècnics necessaris per al tractament d'aquests infants.

“Tant les unitats terrestres com l'helicòpter són veritables UCI mòbils preparades per atendre, estabilitzar i traslladar els pacients més crítics. Van equipades amb material electromèdic d'última generació, i incubadora o llitera elèctrica, segons l'edat de l'infant”, indica Jesús Cabañas, responsable dels serveis Especialitzats i Extraordinaris del SEM. “Aquest equipament permet als professionals sanitaris poder estabilitzar el pacient, mantenir-lo estable durant el trasllat i arribar a l’hospital de destí en les millors condicions”, afegeix.

Un projecte impulsat el 1995 per pediatres especialitzats

El SEM pediàtric va néixer el 1995 de la mà d'un grup de pediatres especialitzats en cures intensives pediàtriques. Els fundadors són la doctora Maria Teresa Esqué, de Casa Maternitat; el doctor Josep Caritg, de l'Hospital de Sant Joan de Déu; el doctor Pedro Domínguez i el doctor Antonio Moreno, de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron i el doctor Eduard Carreras, de l'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. Al principi, el servei disposava de dues ambulàncies que realitzaven els trasllats interhospitalaris d'infants a tota Catalunya, ubicades una a Vall d’Hebron i l'altra entre la Casa Maternitat i Sant Joan de Déu. Aquell mateix any es va crear la primera unitat pediàtrica aèria amb destí a l'Hospital de Sant Pau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article