Save the Children demana als grups parlamentaris del Congrés que votin a favor de la llei de protecció a la infància

L’entitat vol que aparquin les “disputes partidistes” per tirar endavant el marc de protecció “més ambiciós d’Europa”


Save de Children ha demanat  als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que aparquin “les disputes partidistes” i votin a favor de la llei de protecció a la infància, que es debat aquest dijous a la cambra. La proposta necessita el suport de la majoria absoluta –pel seu caràcter orgànic– abans de continuar la seva tramitació en el Senat. 

El director general de l'entitat, Andrés Conde, ha recordat que es tracta del marc de protecció “més ambiciós d'Europa” i que la seva aprovació suposaria un “gran avenç social” per l'Estat espanyol. Per això, també ha anunciat l’entrega de mig milió de firmes amb l'objectiu de mostrar el gran suport de la societat envers aquesta llei.

La Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés va aprovar el 7 d'abril l'informe d'aquesta iniciativa legislativa amb 27 vots a favor, sis en contra i dues abstencions. Ara el ple del Congrés li ha de donar llum verda perquè pugui continuar la seva tramitació. De ser així, des de l'entitat creuen que la seva publicació al BOE, mitjançant el procediment d'urgència, podria arribar el mes de juny.

De fet, el director general de Save the Children, ha assegurat que l'escenari que es planteja aquest dijous arriba després de 12 anys de lluita per part de “supervivents, organitzacions i governs”. Conde ha insistit, doncs, en la necessitat de disposar d'una llei que permetria fer front a un tipus de violència “invisibilitzada” amb “pocs registres”. De fet, poques vegades tenen “conseqüències” per als agressors.

“Cada any es denuncien més de 38.000 casos de violència a la infància i, de fet, en el 42% dels casos de delictes d'abusos i agressions sexuals, la víctima és un menor”, ha subratllat. Un fet que és només “la punta de l'iceberg” perquè els casos “reals” són majors. Conde també ha lamentat que hi hagi una certa tolerància social respecte aquest tipus de violència, recordant que les “conseqüències” són “devastadores” per aquells que l'han patit.

És el cas, per exemple, del supervivent d'abusos i pianista James Rhodes, qui també ha remarcat la importància de tirar endavant la llei. “Demano als polítics que pensin en els seus fills i que no ho demorin més. Espanya seria el primer país del món en protecció infantil”, ha recalcat. Així, ha defensat que ja no es tracta d'un tema “polític”, sinó d'una qüestió “humanitària”.

Una llei amb diversos aspectes rellevants

El text arriba al ple del Congrés amb avenços de gran importància com, per exemple, la capacitat de denúncia per part de nens i nenes sense necessitat de valorar la seva maduresa, el reforç del deure de denúncia a la ciutadania i qualificat per a professionals que treballin amb infància i adolescència o l'ampliació del còmput del termini de prescripció. També el fet que s'insti a aprovar un futur projecte de llei per a l'especialització de jutjats i fiscalia de violència contra la infància.

Això sí, segons l'anàlisi de Save the Children, existeixen diversos aspectes que requereixen una atenció especial a causa de la seva importància. Entre ells, la definició de què es considera violència i que sigui conforme a la Convenció dels Drets de l'Infant, l'explicació sobre què són els entorns segurs i quins són els requisits per considerar-los com a tal, l'ampliació de la prova preconstituïda fins als 16 anys obligatòria i una necessària valoració de l'interès superior del menor per als casos entre els 16 i els 18 anys.

L'organització també ha posat l'accent en la necessitat d'un desenvolupament posterior per a l'especialització del sistema judicial. “És fonamental que en el futur les forces polítiques i el Govern continuïn treballant des del consens i la cooperació per aconseguir un sistema judicial que estigui a l'altura de la infància”, ha conclòs Conde.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article