Barcelona dedica un carrer a l’activista veïnal Emília Llorca

El nom substitueix el de l’Almirall Aixada al nomenclàtor en una política de feminització dels espais públics


Barcelona té des d'aquesta setmana un carrer dedicat a l'activista veïnal del barri de la Barceloneta Emília Llorca Martín. El carrer de l'Almirall Aixada passa a ser el carrer d'Emília Llorca Martín en el nomenclàtor de la ciutat, en el marc de la política de feminització dels espais públics que promou l’Ajuntament de Barcelona.

Llorca va ser fundadora de l'Associació de Veïns de l'Òstia i una de les responsables que el pla d'ascensors que suposava l'expulsió de molts veïns del barri no tirés endavant.

L’activista va néixer al carrer de Pescadors número 49 de la Barceloneta el 12 de juny del 1948. Filla d'una família del barri, el pare treballava a la drassana Vulcano i ella va anar a l'Escola Virgen del Mar. El 1970 es va casar i es va mudar al número 52 del mateix carrer.

El 1988, Llorca i la Comissió de Festes del carrer de Pescadors van començar a organitzar activitats i a recuperar celebracions que s'havien perdut, com la de l'Enterrament de la Sardina o la Castanyada. Arran de la Comissió de Festes, es va fer molt popular a la Barceloneta i va començar a involucrar-se en problemes que afectaven els veïns.

La primera vegada que Llorca va implicar-se en lluites polítiques del barri va ser a principis del 2000, amb els problemes que tenia el centre d'atenció primària (CAP) Barceloneta i les cues per la manca de funcionament de la cita prèvia. Després de diverses campanyes van aconseguir que s'instaurés el sistema de cita prèvia. Un altre reclam veïnal on va prendre part va ser la recuperació de l'Escola Mediterrània (antiga escola Lepant) i que va ser enderrocada el 2007 per mal estat.

Llorca va impulsar el 2005 l'Associació de Veïns de l'Òstia per fer front a les primeres expulsions de veïns a causa de l'especulació i es va erigir com una de les primeres activistes per protegir el barri. Un dels moments en què l'associació de veïns va mobilitzar-se més va ser per aturar el Pla d'Ascensors aprovat el 2007. Aquest pla volia instal·lar ascensors a cada finca de la Barceloneta i això implicava la desaparició de molts pisos i l'expulsió de famílies. Es van unir amb el col·lectiu Miles de Viviendas i van aconseguir que el pla no tirés endavant.

Els que van conèixer Llorca destaquen que es preocupava per tothom i que tenia la capacitat de poder liderar tant lluites com celebracions veïnals. Va morir a Barcelona el 8 de desembre del 2009.

La iniciativa s'emmarca en el programa d'activitats de la Primavera Republicana, que se celebra entre el 13 i el 18 d'abril. L'alcaldessa, Ada Colau, ha participat en l'acte de descoberta de la placa aquest passat dimecres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article