Barcelona obre un segon punt d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables

Colau apressa la Generalitat perquè s’ampliï el dentista a la cartera pública

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un segon punt d'atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables derivades dels serveis socials municipals. La consulta s'ubica a la plaça Eucaliptus, al barri de Torre Baró (Nou Barris) i se suma al punt que ja funciona des de la tardor del 2018 al carrer Viladomat, a La Nova Esquerra de l'Eixample. 

L'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que Barcelona és “pionera” amb aquest servei i ha indicat que la Generalitat “s'ha de posar les piles” per garantir l'ampliació del dentista a la cartera de prestacions públiques, com va aprovar el Parlament. Segons l'Ajuntament, 17 ciutats de l'Estat s'han interessat per replicar aquest servei, que a Barcelona ha atès fins ara més de 2.000 pacients.

El nou emplaçament s’ha determinat perquè un 20% de les persones ateses el 2020 provenien d’aquest districte. L'obertura del nou local aquest mes d'abril a Torre Baró ha permès incrementar les hores d'atenció del dentista un 33%, fins a les 121 hores setmanals, mentre que les hores per a procediments d'higiene dental han augmentat un 50%, fins a les 56 hores setmanals.

Segons ha explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, el servei de Viladomat funciona diverses hores tant matí com tarda mentre que el de Torre Baró està obert, de moment, els matins. Un total de 22 professionals treballen als dos centres i el servei compta hores d'ara amb una inversió municipal anual de gairebé un milió d'euros.

“Feia 22 anys que no somreia”

Des de la posada en marxa del servei, entre el mes de novembre del 2018 i el març del 2021, el dentista per a persones en situació de vulnerabilitat ubicat a Viladomat ha atès 2.080 pacients, que han rebut 15.039 visites en total. Els tractaments que han rebut aquestes persones són 5.664 obturacions, 453 endodòncies, 1.669 pròtesis, 713 higienes i 1.746 raspats o curetatges. “Tenir bé les dents no és una qüestió estètica”, ha remarcat Tarafa, que ha explicat que pot generar problemes intestinals, cardiovasculars o de salut mental. “És de vital importància”, ha defensat.

Com a exemple ha parlat del cas de l'Ángeles, una dona que els va dir que feia 22 anys que no somreia i que gràcies a l'atenció rebuda ara ho pot fer “amb tranquil·litat”. També ha parlat del cas de la Paula, que feia més de dotze anys que la seva dentadura no li permetia menjar amb normalitat. “Darrere d'això hi ha persones que han vist millorar la seva vida”, ha resumit la regidora.

Totes les persones ateses venen derivades per part de professionals vinculats amb el treball social: el 76,2% des d'algun dels 40 centres de Serveis Socials, el 18,5% des d'algun servei social especialitzat i el 5,2% des d'algun Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències. “Són veïns que no podien anar al dentista per una qüestió econòmica”, ha subratllat Tarafa.

El dentista municipal, per al 2022

En paral·lel a aquest servei gratuït per a persones vulnerables, Barcelona va aprovar la creació d'un dentista municipal fa dos anys, el març del 2019, pensat per a al ciutadania en general, amb preus que es calculen fins a un 40% per sota dels habituals. Amb tot, el camí per avançar i poder obrir la primera clínica de l'operador municipal no ha estat fàcil per al govern de Colau i s'han retardat els terminis previstos inicialment.

La iniciativa plantejada fa dos anys es va haver d'aturar arran d'un recurs presentat pel Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que va aconseguir que un jutge imposés mesures cautelars. El febrer del 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó al consistori i va aixecar la mesura cautelar de suspensió que havia sol·licitat el col·legi.

La regidora Gemma Tarafa ha explicat que des de llavors s'ha treballat “amb total celeritat” per fer-ho possible i ha avançat que ja tenen un local i s'està tancant el contracte de lloguer. “A partir d'aquí estem preparant el dispositiu per poder-lo arrancar”, ha conclòs, lamentant els entrebancs pel contenciós i les cautelars.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article