Les persones amb addiccions tenen més problemes de salut mental arran de la pandèmia

Projecte Home adverteix que les dones són les més perjudicades, amb més consum d’alcohol i menys suport familiar


Projecte Home adverteix que les persones amb addiccions ateses en els darrers mesos arriben en situacions “pitjors”, amb més problemes de salut mental, situacions econòmiques més difícils i un entorn familiar més tensat.

L’entitat alerta que les dones amb addiccions pateixen més problemes de salut mental i tenen més dependència econòmica. També, segons l’ONG, les dones amb addiccions afronten situacions de menys suport familiar, major estigma social i més invisibilitat que els homes. L’alcohol és la principal substància d’acció entre les dones, en un 55% dels casos, (32% dels homes).  

Les dones que inicien un tractament a Projecte Home ho fan amb una mitjana d’edat de 41,3 anys, una xifra sensiblement major que la dels homes (39,3 anys). Segons l’organització, aquesta diferència es relaciona amb la major dificultat de les dones per accedir als tractaments. “Alhora, són més anys de consum que poden significar un major deteriorament tant de la salut física com de la salut mental”, destaquen. També alerten que un 57,8% de les dones ateses tenen un trastorn mental, un percentatge molt més elevat que el dels homes, que se situa en el 19,8%.

Projecte Home va atendre 1.279 persones amb addiccions el 2020, una dada inferior a la del 2019 (1.520) però que els responsables de l'entitat han posat en valor sobretot per les grans dificultats durant el confinament de la primavera passada.  En la desescalada, la demanda d'ajuda va incrementar un 20%.

Pel que fa a la substància principal de consum en general, predomina la cocaïna en el 50,8% dels casos. Es tracta d’un percentatge que es manté elevat des de fa més d’una dècada i que té una tendència creixent els últims anys, segons apunta l’entitat. D’altra banda, un 35,2% de les persones que van demanar ajuda a Projecte Home durant el 2020 ho va fer per addicció a l’alcohol. Segueixen l’heroïna (4,5%), el cànnabis (3,6%) i les ludopaties o altres conductes addictives (2,2%). Un 25,5% de les persones ateses pateix algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció alhora) mentre que el 5,1% són portadores del VIH.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article