Els treballadors de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona esclaten i demanen més recursos i suport

Representats de la plantilla es concentren davant el consistori per exigir canvis


Els treballadors dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona fa un any que estan a primera línia, fent front a la crisi de salut, social i econòmica que la Covid-19 ha provocat. Un any després, el malestar cada vegada és més ampli i reclamen més ajuda, recursos i suport per fer la seva feina.

Aquest dimarts al matí, coincidint amb la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha convocat una mobilització a la plaça de Sant Miquel, al costat del consistori. Sota els clams ‘Serveis Socials de qualitat’, ‘Més recursos i més personal’ i ‘No volem desnonaments’ s’han manifestat els treballadors i les treballadores de Serveis Socials per exigir més ajuda i millores. 

Els professionals arrosseguen que la plantilla té malestar, per una la falta de mitjans per atendre les persones usuàries, i segons un comunicat, emès per CCOO, CGT, la Intersindical CSC i UGT, els “sobren” els motius per mobilitzar-se i exigir canvis. “Molts cops els sindicats tenim punts de vista diferents, però aquesta vegada ens hem posat d’acord”, expressa Miquel Rubio, delegat sindical de la UGT a l’Ajuntament de Barcelona i educador social. La gota que ha fet vessar el got han estat els diversos atacs que han patit els centres de serveis socials aquestes últimes setmanes. “Hem observat com des de l’Ajuntament no ens han donat cap mena de suport”, lamenta Rubio.

Aquest és un dels motius de la concentració però no l’únic. També lamenten “el menyspreu” a la professió, el “no reconeixement professional per part dels responsables polítics i institucionals” i una “manca d’un missatge polític que expliqui què fan a Serveis Socials i què no fan”. 

Una altra de les demandes dels treballadors és la seva implicació professional en els desnonaments. “Estem anant d’una forma arbitrària, acompanyats i a donar suport a la comitiva judicial com a servei social”, exposa Rubio. Això, els fa sentir incòmodes perquè no volen que els utilitzin per fer fora a la gent de la seva llar. 

Tot i que la pandèmia ha fet posicionar als serveis socials com a essencials, les millores no arriben, i la plantilla reclama que la Regidoria de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI doni resposta a les demandes de millora del servei.  

Saturació i retard en els pagaments als bancs dels aliments

D’altra banda, a la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes ha reconegut els retards en el pagament de subvencions a entitats que estan fent tasques d’entrega d’aliments entre persones vulnerables. Aquests serveis, gestionats per entitats sense ànim de lucre i parròquies, havien alertat del nivell alt de saturació dels seus serveis, per la quantitat de persones que han d’atendre, moltes d’elles derivades per serveis socials.

La comissionada ha admès falta d’agilitat per atorgar unes subvencions extraordinàries que no han pogut fer-se efectives, però ha assegurat que 14 parròquies ja han cobrat, i que la resta està a punt de fer-ho aquesta setmana. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article