Anul·lada la sanció a Gas Natural per la mort d’una dona a Reus a causa de la pobresa energètica

Les entitats socials consideren “inadmissible” i “indignant” la sentència del TSJC i la qualifiquen de “pas enrere”


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat la sanció a Gas Natural de mig milió d'euros que li va imposar la Generalitat, pel cas de pobresa energètica en què va morir una dona a Reus, el novembre de 2016. 
 

La dona, de 81 anys, va morir en un incendi a casa seva originat amb l'espelma amb què s'il·luminava després que Gas Natural li hagués tallat la llum per un deute de 250 euros. La Generalitat va imposar la multa perquè la companyia no va complir la llei de pobresa energètica. Però el tribunal diu que la llei encara no estava desenvolupada i no es podia aplicar i, per tant, ha declarat nul·la la sanció, que la Generalitat ha recorregut. 

Les reaccions a la decisió no s’han fet esperar. La Taula del Tercer Sector ha considerat “inadmissible” la sentència del TSJC que anul·la la multa. L’organització qualifica la decisió judicial de “pas enrere” en la lluita contra la pobresa energètica i afirma que la llei és “clara i inequívoca” i obligava Gas Natural a no tallar el subministrament a la dona.

La Taula interpreta que amb aquesta sentència “es demostra que el poder econòmic passa per davant de la garantia dels drets de la ciutadania”, uns drets “essencials i irrenunciables” per tenir una vida “digna”. De la mateixa manera, la Taula insta Gas Natural a sumar-se a l'acord per la pobresa energètica que Endesa va signar el 29 de març, un pacte que regula i “condona” el deute energètic a 35.000 famílies en situació de vulnerabilitat.

En una línia similar s’ha manifestat l'Aliança contra la Pobresa Energètica, que ha expressat la seva “indignació” davant una decisió que reforça “la impunitat” de les grans companyies energètiques. “Sempre hem defensat que la llei és prou clara, però si el poder judicial acaba veient la manca de reglament com un problema, estudiarem totes les opcions perquè cap família a Catalunya quedi desprotegida i es puguin aplicar sancions en cas d'incompliment”, ha afegit la plataforma. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article