Primera consulta conjunta dedicada al tractament del dolor pelvià crònic a Catalunya

Es tracta d’una consulta conjunta entre el Servei de Ginecologia i la Unitat del Dolor del Servei d’Anestesiologia per fer atenció integral


L’Hospital del Mar disposa de la primera consulta conjunta a Catalunya per al seguiment i tractament de pacients amb dolor pelvià crònic. Es tracta d’una iniciativa conjunta dels serveis d’Obstetrícia i Ginecologia i la Unitat del Dolor del Servei d’Anestesiologia, que té com a objectiu facilitar el seguiment i tractament d’aquestes persones. La unitat també compta amb la col·laboració d’infermeres especialitzades de la Unitat del Dolor del centre.

La consulta conjunta l’encapçalen Elisabeth del Amo, metgessa adjunta del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia, i David Bande, metge adjunt del Servei d’Anestesiologia, ambdós també membres de la Unitat de Sòl Pelvià de l’Hospital del Mar. Es va posar en marxa el mes d’octubre del 2019 i ja fa el seguiment d’una vintena de pacients.

“El seu objectiu és optimitzar els diagnòstics i els tractaments; una col·laboració que també enriqueix la formació continuada dels professionals que hi participen”, explica Del Amo. “És una consulta conjunta capdavantera i única, ja que no existeix res similar a altres hospitals, centrada en l’atenció integral als pacients amb dolor pelvià crònic”, afegeix.

La creació d’aquesta consulta permet a les i als pacients evitar visites reiterades i amb diferents especialistes, fins a trobar un diagnòstic definitiu. Com explica Bande, “són pacients amb un dolor pelvià crònic, normalment un dolor vaginal per múltiples etiologies, diferents orígens, que normalment han anat a molts especialistes, sense que s’hagi resolt el seu problema”. La integració dels especialistes de ginecologia i de la Unitat del Dolor facilita fer-ne el seguiment i “tenir una visió conjunta, que permet fer un abordatge més integral del pacient, des del punt de vista clínic i terapèutic del dolor”, conclou.

Les i els pacients, ja que aquesta patologia no afecta només a dones, tot i ser la majoria d’afectats, arriben a la unitat derivats de l’atenció primària o d’altres especialistes del mateix Hospital. En aquests casos, pateixen un dolor que afecta la seva vida diària, generant dificultats per a les relacions sexuals o per executar activitats assegudes a una cadira. L’objectiu del seu abordatge conjunt és oferir tractament per al dolor i, fins i tot, assolir el diagnòstic de la seva causa.  

Un problema habitual

El dolor pelvià crònic pot afectar a un 4% de la població en algun moment de la seva vida. No es limita a les dones, tot i ser-hi més habitual, i pot tenir diversos orígens. Es pot deure a una cirurgia, a problemes derivats del part o traumes obstètrics, però també a situacions traumàtiques i emocionals. Un dels motius més habituals és la síndrome miofascial, que es produeix per una contractura muscular que pot comprimir un nervi, fet que produeix el dolor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article