Un Sant Jordi solidari: deu idees per celebrar el dia del llibre i la rosa

Al ‘Social.cat’ recollim algunes de les propostes més interessants per ajudar en aquesta Diada a una causa solidària


El dia de Sant Jordi pot ser un bon moment per ser solidari i col·laborar en diferents iniciatives. Després d’un any sense poder celebrar la Diada per culpa de la pandèmia, les entitats tornen a fer-se sentir. Des de menjar-se una rosa virtual fins a escoltar testimonis de persones que han viscut al carrer, passant per llibres en braille. Al ‘Social.cat’ recollim deu propostes interessants per viure una Diada més solidària.

1. Històries de carrer que trenquen prejudicis. Arrels Fundació proposa escoltar testimonis de persones que han viscut al carrer per trencar prejudicis i apropar la realitat a través de l’Instagram d’Arrels. Un any més, ha elaborat 10.000 roses fetes a mà, punts de llibre i llibretes de butxaca. A més a més, Street Tubers és una iniciativa d’Arrels per donar veu a persones que han viscut al carrer i que són grans apassionades de la lectura. 

2. Canviem el final de la història. Aquest any, a ASSÍS Centre d’Acollida pots comprar la rosa en línia i anar-la a buscar el dia de Sant Jordi. Aquesta iniciativa permet ajudar a garantir els drets de les persones sense llar. També hi ha la possibilitat de regalar una rosa feta amb llavors i un cop passin uns dies, es pot plantar. D’aquestes llavors creixeran plantes mel·líferes, que produeixen pol·len aprofitable per les abelles. I si prefereixes un llibre, pots escollir la temàtica que més t’agradi i rebràs un llibre sorpresa. D’aquesta forma dones una segona vida a un llibre i fas possible els projectes d’aquesta entitat.

3. ‘Menja’t la rosa’. El Rosal, l’obrador del Grup Alba, ha implementat la venda en línia de les galetes de la rosa de Sant Jordi, i ha fet un esforç d’innovació per donar solucions a un producte delicat, que cal transportar amb amor. La creació d’un filtre interactiu a Instagram convida a l’usuari a fer una mossegada a la rosa virtual. El dia de Sant Jordi, esperen rebre fotografies de la rosa de veritat amb el hashtag #menjatlarosa, ja sigui fent la mossegada i gaudint del seu sabor o regalant-la a la persona estimada. 

4. Llibres en braille pels infants. L’ONCE Catalunya vol que tots els infants cecs de Catalunya també puguin celebrar Sant Jordi, igual que la resta dels seus companys i companyes. Ho fan amb llibres en braille i amb contes il·lustrats en relleu, pels més menuts. Amb la lectura de contes i obres es contribueix a l'aprenentatge del sistema de lectoescriptura en braille i a una educació inclusiva i en igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat. 

5. ‘Roses que dibuixen somriures’. Amb la campanya #RosesQueDibuixenSomriures, els usuaris i usuàries de diferents centres de Solidaritat Sant Joan de Déu han il·lustrat roses als seus tallers d’artteràpia per crear un producte solidari molt especial: la Rosa virtual de Sant Jordi i la Targeta regal de Sant Jordi que es podran personalitzar i triar al gust de cadascú per enviar-les.  

6- ‘Roses amb Cor’. A l’Hospital Vall d’Hebron han impulsat la iniciativa #RosesAmbCor, que té l’objectiu d’aconseguir repartir roses per a tots i cada un dels pacients. Així, tothom podrà gaudir d’aquesta Diada encara que no puguin fer-ho al carrer. La rosa amb cor és una rosa ben diferent i plena de valors. S’ha elaborat a mà al taller Dona Kolors de Barcelona, un projecte de confecció tèxtil nascut per oferir una oportunitat laboral i econòmica a dones en situació d’exclusió social.

7-.Una rosa especial. L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona presenta tres roses de Sant Jordi. Porten guardades la valentia, l’esperança i la il·lusió dels petits valents. En triar una d’elles, estaràs fent possible 25 minuts de recerca, 15 minuts de somriures i un àpat a l’Hospital per a les famílies dels pacients amb menys recursos. Aquest 2021 pots regalar una rosa especial, perquè a més de portar el teu missatge d’afecte estaràs ajudant als petits valents de l’Hospital Sant Joan de Déu. 

8. ‘Roses Contra l’Oblit’. A l’entitat Amics de la Gent Gran ofereixen la possibilitat de participar en la iniciativa #SantJordiEnCompanyia a través de la botiga solidària. Es pot adquirir un paquet format per una ‘Rosa Contra l’Oblit’, una bossa de tela i una polsera de la fundació. Amb aquest gest es contribueix a la lluita contra la soledat no desitjada de les persones grans. A més, els 1.500 voluntaris portaran roses als domicilis de la gent gran durant la Diada. 

9. La falta de llibres inclusius. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, fa una crida a l’administració pública i a tot el sector cultural del territori per recordar la importància de fomentar l'accessibilitat cognitiva. Cal adaptar els llibres i textos per tal que tothom els pugui entendre i així, poder gaudir d’un Sant Jordi més inclusiu. Es demana que s’escriguin més llibres en Lectura Fàcil (LF) i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat.

10. ‘Una rosa per una causa’. A la Fundació IRES la tradició es manté regalant #UnaRosaPerUnaCausa amb la 9a edició de la campanya de Sant Jordi. Hi ha dues opcions de rosa solidària: la digital i la física. A l’interior de la rosa digital s’hi troba un poema cedit i dedicat per les poetes Laura López Granell i Mar Benegas; i una entrada per a una visita al museu virtual fet amb les il·lustracions de les roses dissenyades pels nens i nenes dels serveis de la fundació. Tots els fons recaptats seran destinats a l’atenció de persones en situació de vulnerabilitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article