Obren a Salt una nova unitat per atendre l’augment dels trastorns alimentaris greus detectat arran de la pandèmia

L’Institut d’Assistència Sanitària ha detectat una pujada d’un 40% de casos d’anorèxia o bulímia


L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), a Salt, ha posat en marxa una nova unitat especialitzada en l'atenció als trastorns de conducta alimentària (TCA) per donar resposta a l'increment de la incidència d'aquestes patologies a causa de la pandèmia, especialment en el darrer trimestre de l'any passat i sobretot dels casos més greus en població jove.

Aquesta nova unitat, ubicada en l'edifici 'La República' del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), és un hospital de dia dirigit a persones de 12 a 25 anys que requereixen d'un tractament intensiu. Segons informen en un comunicat, els ingressos hospitalaris per trastorns alimentaris han augmentat un 40% durant el 2020.

Es tracta d'un servei terapèutic de dia, amb vint places, que s'inscriu en la cartera de serveis de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la regió sanitària de Girona, dins el Programa transversal específic per atendre els trastorns de conducta alimentària. La unitat funciona en coordinació amb l'atenció especialitza ambulatòria i l'hospitalització total per assegurar la continuïtat assistencial de les cures i d'altres serveis de l'entorn de la persona atesa (com serveis socials o educatius).

“Pla de xoc” per combatre els efectes del confinament

Segons explica la responsable de la unitat, la psicòloga clínica Glòria Trafach, el confinament ha suposat per a la població amb TCA un factor desencadenant d'empitjorament de la clínica alimentària, amb més casos de recaigudes i de detecció de casos nous.

L'experta, coordinadora de l'hospital de dia d'adolescents de l'IAS i coordinadora del Programa TCA de la xarxa gironina de Salut Mental i Addiccions, informa que els adolescents i joves amb un trastorn de conducta alimentària han estat un col·lectiu “molt sensible” a les conseqüències derivades del confinament: “L'aïllament social, la interrupció de la rutina i l'ocupació, els canvis en la dieta i en l'exercici o l'exposició a xarxes socials, han estat factors que han comportat un augment de la simptomatologia de la malaltia com és la preocupació obsessiva pel cos, la imatge corporal o la dieta, en una edat en què els canvis puberals fan fràgil a l'adolescent i vulnerable al pacient davant un TCA”.

La nova unitat, que ja té una ocupació del 80% amb onze pacients menors de 18 anys i cinc adults, disposa d'una sala polivalent i de descans dels pacients, una sala d'activitat grupal, una sala taller, menjador terapèutic, control d'infermeria i tres consultes. El servei l'atén un equip de professionals mutidisciplinar (infermeria, educador social, monitor, psiquiatre, psicòlegs i personal administratiu). L'horari d'obertura inclou els tres àpats diaris: esmorzar, dinar i sopar.

L'oferta terapèutica intensiva del servei està formulada per aconseguir l'abordatge específic de la patologia alimentària. Els objectius terapèutics determinen les intervencions, així com la seva intensitat. S'hi duen a terme intervencions individuals (psicoteràpia individual i familiar i valoració i seguiment somàtic) i grupals (activitats grupals amb tallers, psicoteràpies grupals i grups familiars). La majoria d'activitats grupals són obertes i algunes centrades en diferents aspectes psíquics i nuclears de la patologia alimentària. L'estada mitjana en aquest tipus d'unitat se situa en vuit mesos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article