Ampans crea a Sant Fruitós de Bages una escola per a joves amb trastorn de l’espectre autista

A Catalunya es preveu que, en deu anys, la xifra de persones amb TEA es multipliqui per tres


A Catalunya hi ha 5.000 persones afectades amb trastorns de l'espectre autista (TEA), i els estudis calculen que, en deu anys, en seran 15.000, el triple. Tot i aquest increment, hi ha poques places escolars per aquest col·lectiu i encara menys quan es tracta de perfils d'alta complexitat. A Ampans, per exemple, fa cinc anys que no se'n creen de noves. Ara però, en plena pandèmia i malgrat la crisi, la fundació ha apostat per obrir un nou centre, totalment adaptat a les necessitats de les persones amb TEA, a Sant Fruitós de Bages.

L'escola tindrà capacitat per a 40 joves d'entre 12 i 18 anys, una franja d'edat que, fins ara, quedava descoberta. 20 d'aquestes places seran residencials. De moment, la nova escola d'Ampans a Sant Fruitós de Bages no té nom. El triaran els nens del poble a través d'una campanya inclusiva, que busca afavorir les relacions entre els veïns del municipi i l'alumnat del futur centre.

La Laura Estrada, usuària d'Ampans, ha ideat i dibuixat el conte 'La Greta i els seus amics necessiten persones com tu', inspirat en el personatge de la Greta Thunberg, la jove activista mediambiental que té Asperger. "He fet aquest conte per fer entendre que hi ha molta diversitat de gent i que tots som humans i tenim els mateixos drets. Un conte és la millor manera per apropar aquest missatge als nens", explica.

I aquest conte s'està explicant i repartint entre tots els nens de Sant Fruitós. L'última pàgina, en blanc, servirà perquè els nens triïn el nom de l'escola. Aquesta setmana, la contacontes Clara Gavaldà l'ha explicat als alumnes de l'escola Pla del Puig. I al final del conte, entre les propostes de nom, hi ha la paraula 'Companys'. És la proposta de l'alumna Dana Sofia, de deu anys, que ha escollit aquet nom perquè "encara que siguin nens diferents, no significa que no siguin com nosaltres".

Un centre totalment adaptat

El nou centre està ubicat al costat de l'escola Paidos, i tindrà capacitat per a 40 joves d'entre 12 i 18 anys. Una franja d'edat que, fins ara, solia quedar descoberta. Cada detall de l'escola està pensat per a ells: tot en una mateixa planta, amb espais nets i diàfans, sortides directes a l'exterior, molta llum natural i amb espais que faciliten l'autonomia.

La meitat de les places que ofereix el centre seran residencials. D'aquesta manera s'evita el desplaçament de casa a l'escola que, per a molts, és complicat. El nou centre entrarà en funcionament de cara al setembre, però es preveu que al maig ja faci la funció de residència i, per tant, comenci a acollir els joves que hi viuran. Els usuaris seran majoritàriament del Bages, però també n'hi haurà del Berguedà i el Solsonès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article