Comencen les sancions per contractes que incompleixen la regulació de lloguers

La Generalitat interposarà els primers procediments sancionadors per contractes que incompleixen la Llei 11/2020 de regulació de preus


Fa sis mesos que la llei de regulació de lloguers va entrar en vigor. En aquest període, segons alerta el Sindicat de Llogateres, la majoria d’immobiliàries fan tot el possible per vulnerar la nova legalitat. Per aqeust motiu, l’entitat veu necessàries les noves sancions anunciades per fer complir la llei.

“Cal recordar el precedent d’Airbnb: tot i els advertiments, no va ser fins la sanció de l’ajuntament de Barcelona que aquesta empresa va treure els anuncis d’apartaments il·legals de la seva pàgina web. En menys de 30 dies havien desaparegut tots. Aquest és el camí a seguir respecte portals immobiliaris com Idealista o Fotocasa, que gestionen bona part de l’oferta del mercat, així com el conjunt d’agències immobiliàries i arrendadors que cometen abusos”, alerten al sindicat.

Quines són les formes habituals per saltar-se la llei?

Segons el Sindicat de llogateres, hi ha quatre maneres de saltar-se la llei:

No posar el preu del contracte anterior o de l’índex de referència. La més utilitzada. Aprofiten el desconeixement dels nous llogaters i no indiquen ni el preu de l’anterior contracte d’arrendament ni el preu de l’índex de referència. “Recordem que el preu del nou contracte no pot superar el del contracte anterior, sempre i quan aquest no sigui superior a l’índex de referència”.

Interpretació interessada de la llei.Un altre truc que utilitzen és el de dir que la regulació no s’aplica argumentant que l’últim contracte no es va signar durant els últims 5 anys. “Aquesta afirmació és falsa, ja que la llei estableix que els contractes han d’estar regulats si hi ha hagut un contracte en vigor els últims cinc anys, independentment de quan fos signat”.

Afegir despeses extres per apujar el preu del lloguer. Una altra fórmula il·legal és la d’apujar el preu del contracte afegint despeses extres com l’IBI o la comunitat. El Sindicat de Llogateres va aconseguir que s'aprovés el Decret 50/2020, que indica de “forma molt clara” que no es poden afegir despeses extra si aquestes no estaven especificades en el contracte anterior. A l’entitat alerten que, tot i que el Decret 50/2020 va ser aprovat al desembre, afecta a tots els contractes que s'hagi signat des de que va entrar en vigor la regulació (22 de setembre de 2020).

Clàusula Berlín. “Comença a ser habitual trobar-se dins dels contractes unes clàusules totalment il·legals com la clàusula Berlín, que posa un doble preu al contracte i determina que si la Llei de Regulació de Lloguers cau, el preu del contracte passarà a ser més elevat”.

Per tot això, el sindicat anima a totes les persones llogateres que hagin signat un nou contracte de lloguer des del 22 de setembre de 2020 a comprovar si compleix la legalitat i, en cas contrari, a denunciar-ho.

A més d’aplicar sancions de fins a 90.000€, la Llei 11/2020 estableix que l’arrendador haurà de corregir el contracte i retornar les quantitats indegudament cobrades a l’arrendatari amb un interès del 6%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article