Educació 360 alerta que les desigualtats educatives s’amplien a l’estiu i insta als municipis a revertir-les

Participar en un mínim de 80 hores d’activitats d’estiu repartides entre dues i quatre setmanes aporta beneficis educatius i socioemocionals


Per a molts infants i joves, l’estiu és un dels moments més vibrants i apassionants de l’any, però, per a molts d’altres, l’arribada de les vacances d’estiu representa una aturada dels hàbits i rutines d’aprenentatge i de la socialització entre iguals. Per aquest motiu, l’Aliança Educació 360 impulsa una campanya de mobilització i involucració dels municipis per aconseguir un model d’estiu educador més equitatiu.

A Catalunya, no tots els infants, adolescents i joves tenen les mateixes oportunitats de gaudir d’activitats durant els 85 dies de vacances d’estiu. L’organització Educació 360 posa de manifest les evidències, procedents de la recerca internacional, que mostren clarament que com més llargs són els períodes sense escolarització més s’agreugen les desigualtats educatives entre els infants i adolescents. “Aquest retrocés es dona especialment durant l’aturada dels hàbits d’aprenentatge que es produeix durant els 85 dies de vacances d’estiu”, alerten.

300.000 infants i joves en situació de pobresa

L’aturada estival no afecta a tothom per igual. Els infants, adolescents i joves d’entorns vulnerables tenen menys oportunitats d’aprenentatge i de menor qualitat durant les vacances. Concretament, són 300.000 infants i joves que es troben en situació de pobresa a Catalunya i no hi ha encara una cobertura total d’aquestes necessitats.

D’una banda, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va augmentar el pressupost de 2020 per a beques perquè 40.000 infants i adolescents poguessin participar en activitats d’estiu. Però, d’altra banda, les dades de participació el 2019, diuen que, per exemple, la participació de l’alumnat de famílies monoparentals va ser només del 37%, i de l’alumnat amb pares estrangers només del 29%, mentre que la dada total de participació d’infants i adolescents entre 4t de primària i 4t d’ESO va ser del 42%.

La conclusió, assenyala l’organització,  “és que els infants i adolescents que més necessiten participar en activitats d’estiu, on poden trobar oportunitats, són els que menys hi participen. Mentrestant, les famílies amb nivells socioeconòmics més alts tenen més recursos per a compensar aquesta aturada escolar. “Aquest fet genera una gran escletxa d’aprenentatges entre l’alumnat que es va eixamplant estiu rere estiu”, adverteixen.

La recerca, segons apunta l’entitat, també mostra que els programes d’enriquiment educatiu poden marcar la diferència i compensar aquesta pèrdua d’aprenentatges durant l’estiu, reduint així la bretxa d’oportunitats educatives dels infants, adolescents i joves. concretament, assenyalen que garantir 80 hores per infant d’activitats d’estiu repartides entre dues i quatre setmanes a activitats d’estiu enfocades a estimular aprenentatges i interessos té beneficis escolars en el camp de les matemàtiques i de la lectura i reforça les competències socioemocionals i el capital social.

“Garantir activitats d’estiu per a tots els infants i adolescents a qui les famílies no poden assumir aquesta despesa implica augmentar els recursos que les administracions dediquen a l’equitat educativa en forma d’ajuts, beques o bonificacions. Apostar per un estiu enriquit no és una despesa, sinó una inversió”, alerten.

Per aquest motiu, l’organització impulsa L’aprenentatge no fa vacances! – Municipis per un #EstiuEnriquit, una campanya de mobilització i involucració de tots els pobles i ciutats per generar les condicions necessàries “per bastir un model d’estiu educador més equitatiu i connectat per a tothom”.

Segons Educació 360, les oportunitats de lleure educatiu durant els mesos de vacances representen una bretxa educativa “de primer nivell que cal redreçar”. Per això, l’entitat emplaça a tots els municipis compromesos amb l’equitat educativa a que se sumin a la crida per garantir un “Estiu Enriquit especialment per a aquells infants i adolescents que més ho necessiten”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article