Consens dels professionals sanitaris a favor de l’eutanàsia, malgrat els dubtes sobre com aplicar la llei

Més de 15.000 professionals responen l’enquesta de Salut sobre el dret a una mort digna


Més de 15.000 professionals de l’àmbit de la salut de Catalunya han participat en l’enquesta creada pel Departament de Salut per donar-los a conèixer la Llei d'eutanàsia i copsar què saben, opinen i necessiten sobre el dret a morir dignament. Gràcies a l’enquesta, el Departament constata que hi ha un consens majoritari a favor de l’eutanàsia i la seva regulació, així com també a què la persona que la sol·liciti pugui escollir on rebre-la, inclosa l’opció del domicili.

Els enquestats també indiquen que les principals dificultats que es poden trobar per atendre una petició d’eutanàsia i gestionar-la són la inseguretat del professional per manca d’informació o formació o els dubtes en l’entorn familiar de la persona sol·licitant. Una altra qüestió que pot comprometre l’exercici d’aquest dret és la divergència entre el dret de la persona sol·licitant i la pròpia consciència professional. En aquest sentit, però, només un 11,4% dels enquestats afirmen que exerciran l’objecció de consciència quan entri en vigor la llei, mentre que més de la meitat asseguren que no l’exerciran i prop d’un 30% ho farien només en casos concrets.

La infermeria, compromesa amb la mort digna

D’altra banda, l’enquesta també conclou que els professionals de la infermeria de Catalunya subratllen la necessitat que participin, com la resta de col·lectius, en el procés per prestar aquest dret. De fet, de les 15.636 enquestes completades, prop d’11.000 pertanyen a infermeres i infermers. De totes elles, la gran majoria (unes 14.500) consideren que en el procés per prestar l’eutanàsia a una persona no ha de participar només personal mèdic, sinó també altres membres de l’equip assistencial, com ara professionals de treball social sanitari, psicologia clínica i infermeria.

L’enquesta, especialment resposta per dones (81%) i per professionals que treballen en l’àmbit hospitalari, també aporta conclusions rellevants respecte diverses consideracions entorn a la llei i a la seva aplicació. Per exemple, prop del 70% reconeixen conèixer poc o gens aquesta nova regulació, el que explicaria que més del 95% consideri necessari oferir formació als professionals sobre aquesta prestació; de fet, el 90% creu que aquesta formació ha de ser obligatòria, ja sigui per a tothom o només per a professionals de certes especialitats o àmbits assistencials.

La normativa entra en vigor el juny

L’enquesta, elaborada pel Departament de Salut i difosa amb el suport de quatre col·legis professionals implicats —els de medicina, infermeria, treball social i psicologia—, ha esdevingut un dels primers passos per avançant en el desplegament de la Llei de l’eutanàsia. Aprovada al març, la llei entrarà en vigor el proper mes de juny.

La normativa té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir dignament, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. Professionals i ciutadania en general tenen al Canal Salut un espai dedicat a informar sobre la Llei, amb materials infogràfics i preguntes freqüents per mirar de resoldre els interrogants que pugui generar la Llei i el seu desplegament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article