El projecte A-porta aterra a Viladecans per reduir la vulnerabilitat energètica i detectar casos de solitud i aïllament

Els propers deu mesos es desplegarà a 1.200 d’habitatges dels barris de la Montserratina, l’Eixample i el Ginestar


El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) es desplegarà els propers deu mesos a 1.200 habitatges dels barris de la Montserratina, l’Eixample i el Ginestar per apoderar el veïnat que pateix vulnerabilitat energètica i per lluitar contra la solitud no desitjada.

Deu veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars –els anomenats Picaportes- faran el porta a porta als habitatges per tal de donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonistes del seu propi consum.

“A més, el grup de Picaportes també informarà sobre recursos locals en relació a l'ocupació o als drets socials i detectarà -per tal d’evitar-les- situacions d’aïllament i/o solitud no desitjada a qualsevol edat i especialment en el cas de gent gran. Les Picaportes (nou d’elles són dones) avisaran de les seves visites amb cartells que inclouen les seves fotos a la porteria i a comerços de l'entorn”, assenyala la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) en un comunicat.

El projecte s’ha presentat aquest dimarts al barri de la Montserratina de Viladecans per part de l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella, i del president de la CONFAVC, Jordi Giró. També hi han intervingut dues de les veïnes Picaportes del projecte, Nadia Harbichi i Ariadna Benito.

En la seva intervenció, Jordi Giró ha destacat que “A-porta és un projecte netament comunitari d’empoderament veïnal”. Sobre Viladecans, el president de la CONFAVC ha subratllat: “Serà el segon barri més important de l’A-porta (després de Ciutat Meridiana) pel que fa al volum d’habitatges, ja que parlem d’un porta a porta a 1.200 cases. L’èxit del projecte són les persones Picaportes, són l’ànima i el que fan és molt important: anar a veure a cada veí i veïna de cada barri, poder intercanviar informació i ajudar-los amb aquestes dues missions al municipi: la vulnerabilitat energètica i la solitud no volguda.”

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella, ha posat en valor el projecte social de la CONFAVC que, ha subratllat, “encaixa perfectament amb les línies de treball de l’estratègia de futur del nostre ajuntament. Teníem la concepció que havíem de canviar la forma de treballar a dins de les ciutats, que havíem de treballar més amb les comunitats de veïns, amb el teixit associatiu i amb els milers de persones que no estan associades i que no tenen aquesta informació”.

Sobre la segona de les missions de l’A-porta a Viladecans (la detecció de la soledat no volguda), Ruiz Novella ha informat: “(Abans) ja havíem detectat què és el futur: establir teixit comunitari i de les persones als barris, anar més enllà del teixit associatiu, per combatre la soledat en moments difícils com durant la pandèmia i també en moments de normalitat.” “Perquè les persones viuen soledat no només quan hi ha pandèmia, la viuen quotidianament quan tenen una desgràcia, quan no tenen ningú amb qui parlar o potser quan durant uns dies mengen poc i no surten de casa perquè no tenen entorn proper ni a ningú que els ajudi”, ha afegit.

El porta a porta a Viladecans es duu a terme gràcies al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; a l'Ajuntament de Viladecans i a la Fundació “la Caixa”, que financen el projecte. També es fa per l’estreta col·laboració i el suport de la Federación de Entidades Vecinales de Viladecans i de l’AV de La Montserratina. L'"A-porta, acompanyant porta a porta" és un projecte de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) amb la col·laboració de la societat cooperativa iesMed,SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània, Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn de la viabilitat del projecte a Catalunya des del 2016.

Els i les Picaportes, veïnes del barri

El grup de veïns i veïnes que fan el porta a porta són persones referents i conegudes a la zona, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals i són formades i coordinades per la CONFAVC.

Així, els i les “Picaportes” s’encarregaran d’apropar els serveis municipals al veïnat i de diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques sobre pobresa energètica. A més, recolliran dades i s’avaluarà els habitatges on visquin persones soles i que puguin estar patint aïllament i solitud no desitjada.

Nova APP de la CONFAVC i A-porta

Precisament, una de les novetats en aquest nou barri serà la implantació de la nova APP de la CONFAVC, amb una secció específica d’A-porta, on els veïns i veïnes que es descarreguin l’aplicatiu podran enviar i rebre missatges de les persones Picaportes, demanar-los visites o rebre informació sobre el barri de Montserratina, l’Eixample i el Ginestar. La APP Veinal es pot descarregar a l’APP Store d’Android i les properes setmanes estarà disponible també a l’Apple Store.

Mesures extraordinàries per la Covid- 19

En tot moment, com ja s’està fent a altres barris de Catalunya a on s’està desplegant el projecte, les visites es fan seguint les mesures de seguretat sanitària per la Covid-19: distància física de seguretat, mascareta de neoprè homologada i ús de gel hidroalcohòlic. A part de fer el porta a porta, es preveu que els i les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on pugui haver la distància de seguretat necessària i al carrer, per afavorir la distància necessària per atendre la gent amb seguretat.

A data d’avui es calcula que els Picaportes han picat la porta de més de 9.200 llars de tot Catalunya i s’hi han beneficiat més de 5.000 famílies. Sumant tots els barris en què s’ha desplegat A-porta, es calcula que 6.100 habitatges de Catalunya han obert la seva porta. Un 80% de les llars visitades obren la porta als Picaportes i més d’un 50% del veïnat fa l’entrevista per rebre assessorament. La mitjana de minuts informant i escoltant és de prop de 40 minuts.

L’aterratge als barris de Viladecans és el vuitè del projecte A-porta a un barri de Catalunya des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a 6 municipis: Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Mataró.

Actualment, l’“A-porta, acompanyant porta a porta” està actuant als tres barris de la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona), a Can Puiggener de Sabadell i en breu es reiniciarà a un altre municipi.

Inspiració francesa

A-porta està inspirat en el projecte de l’associació francesa sense ànim de lucre Voisin Malin. Ha estat premiat com a millor projecte social d’Espanya el 2018 “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social, ha guanyat la 2a edició del premi “Desafio RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red de CiudadesInterculturales (RECI) i a finals de 2020 va rebre el Premi de Civisme en la categoria d’Innovació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article