El 17,6% de la població d’aglomeracions urbanes està exposat a nivells de soroll superiors als de qualitat durant el dia

Durant la nit les persones afectades representen gairebé el 28% i la principal font de soroll és el trànsit viari


El 17,6% de la població de grans aglomeracions urbanes de Catalunya està exposat a nivells de soroll superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia –més de 65 decibels- i el percentatge puja al 28% a la nit –més de 55 decibels-.

El trànsit viari és la principal font de soroll, seguit de l'oci, el trànsit ferroviari, el soroll industrial i el trànsit aeri. Així ho mostra un estudi del Departament de Territori i Sostenibilitat que avalua la població exposada al soroll en aglomeracions urbanes supramunicipals que comprenen 21 municipis, concentrades principalment a Barcelona i el seu entorn metropolità. Els resultats revelen que el soroll produït pel trànsit afecta en major o menor mesura el 99,8% de la població total.

L'afectació del soroll del trànsit viari és del 61% durant el dia i del 73% durant la nit. L'oci afecta el 27% de la població durant el dia i el 14% a la nit, mentre que el soroll ferroviari afecta un 8% de la població durant el dia i el 10% durant la nit. Pel que fa l soroll industrial passa del 2% al 3% segons la franja del dia.

Les zones estudiades són Barcelonès I (Barcelona i Sant Adrià de Besòs), Barcelonès II (Badalona i Santa Coloma de Gramenet), Baix Llobregat I (Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern), Baix Llobregat II (Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans), Vallès Occidental I (Badia, Barberà i Sabadell), Vallès Occidental II (Terrassa i Viladecavalls), Gironès (Girona i Salt) i Tarragonès (Tarragona i la Canonja).

L'estudi s'ha centrat en el soroll procedent del trànsit viari, trànsit ferroviari, trànsit aeri i el procedent de les instal·lacions industrials. Així mateix, tot i que la Directiva no ho demana, a Catalunya també s'ha estudiat una cinquena tipologia de font de soroll anomenada oci i que correspon a les activitats comercials, de restauració i d'oci.

En les zones estudiades, l'aglomeració del Barcelonès I és la que té més població exposada tant en valor absolut com en percentatge. En concret, el 34,8% de la població d'aquesta zona està exposada a nivells de soroll per sobre dels considerats de qualitat. En canvi, duran tel dia és el Gironès qui presenta el percentatge més elevat, amb un 25,4% de la població afectada. En l'altre extrem, hi ha el Baix Llobregat I tant durant el dia com durant la nit (8,3% de població afectada i 10,1%, respectivament).

L'estudi constata que hi ha hagut una lleugera millora en la qualitat acústica en els darrers cinc anys respecte a les dades recollides durant el període 2012-2017. Si es considera per separat l'aglomeració Barcelonès I atenent al seu pes poblacional, les disminucions són de tres punts durant el dia i de set durant la nit.

Per últim, hi ha un 26,4% de la població que es troba en el que s'anomenen zones tranquil·les urbanes durant el dia, amb uns nivells de menys de 55 decibels durant el dia, i un 22,22% durant la nit, per sota dels 45 decibels.

Els resultat de l'estudi s'han plasmat en els Mapes estratègics de soroll corresponents a la fase 3 (2017-2022) ¡ serveix de base per dissenyar els plans d'acció quinquennals per planificar i prioritzar actuacions per millorar la qualitat acústica a les zones estudiades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Neus Alcanyís Tarragona
1.

Tarragona, crec que era l'única capital de província que no tenia fer el mapa sonor. Algú em sap dir si s'ha avançat en aquest tema? A l'article es diu que els resultats s'han plasmat en els mapes estratègics de soroll. Algú em pot dir on es poden consultar? Gràcies per avançat.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article