Afers Socials destina més de 906 milions d’euros en un any a ajuts directes per pal·liar els efectes de la Covid-19

Han beneficiat a més de 343.000 autònoms o microempreses, 310.000 llars i més de 1.500 projectes d’entitats, empreses i ens locals


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat més de 906 milions d’euros a més d’una vintena d’ajuts i subvencions per pal·liar els efectes socials, econòmics i laborals derivats de la pandèmia de la Covid-19. Des que es va iniciar la crisi sanitària a Catalunya, els ajuts han beneficiat de forma directa a més de 310.000 llars, més de 343.000 treballadors autònoms i microempreses i més de 1.500 projectes d’entitats, empreses i ens locals, que han millorat la vida d’altres milers de famílies de forma indirecta.

Els esforços s’han centrat en àmbits com l’emergència social, el treball, la infància i la joventut, i col·lectius i territoris amb circumstàncies excepcionals, dissenyant les prestacions i subvencions en coordinació amb el teixit social, econòmic i local.

Ja a l’abril del 2020, tot just unes setmanes després de l’inici de l’estat d’alarma, es van impulsar les primeres convocatòries: un ajut de 200 euros per fer front als subministraments bàsics destinat a treballadors ens ERTO que no havien rebut encara la prestació per desocupació del SEPE, que dotada amb 20 milions d’euros va beneficiar 100.000 llars; i una primera convocatòria d’ajuts per a persones treballadores autònomes que van veure afectada la seva activitat econòmica, i que ha anat seguida d’altres successivament fins al primer trimestre del 2021, quan s’han superat els 673 milions d’euros en prestacions per a aquest col·lectiu.

Més de 866 milions d’euros en l’àmbit laboral

L’àmbit del treball és el que ha reunit més recursos, degut a l’afectació negativa que ha provocat el coronavirus en l’activitat de les empreses i a la importància cabdal que té per al sosteniment de les famílies. En total, els ajuts  relacionats amb l’àmbit laboral han superat els 866 milions d’euros, arribant a més de mig milió de treballadors, autònoms i microempreses i 773 entitats i projectes de diferents organitzacions.

D’aquesta dotació, més de 673 milions d’euros s’han destinat a les persones treballadores autònomes i les microempreses, entre ajuts per pal·liar l’afectació socioeconòmica de la covid-19 i per al manteniment de la seva activitat (659M€), per a la transformació digital i del model de negoci (2,4M€ amb el Consorci de Formació Contínua i 1,04M€ del programa Consolida’t) i per al manteniment de la plantilla (10M€). En total, els ajuts per autònoms i microempreses han superat els 343.000 beneficiaris individuals i 44 projectes.

Dins els 866 milions de l’àmbit laboral, s’han destinat 130 milions d’euros a treballadors i treballadores afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o amb contracte fix discontinu, entre la convocatòria de subvencions a la formació per millorar el seu perfil professional (que s’obrirà aquest mes d’abril amb més de 12.500 beneficiaris) i l’ajut extraordinari del primer trimestre de 2021. Aquest ajut arribarà a prop de 142.000 persones beneficiàries, de les quals 117.000 ja l’han cobrat (la resta, ho faran tan bon punt el SEPE faciliti la informació necessària al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya).

Més de 6,5 milions s’han destinat als 65 Plans de reactivació socioeconòmica per ajudar als ens locals (24 ajuntaments i entitats municipals i 41 consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran) a contractar personal tècnic per impulsar aquests projectes. Els plans estan destinats a millorar la situació d’ocupabilitat de les persones del territori i a reactivar l’activitat productiva de les empreses, partint de la planificació i la identificació de les necessitats des de l’àmbit local.

Seguint en els ajuts per treball, les professionals de les residències van veure reconeguda la seva implicació i compromís amb una paga extraordinària dotada amb 21,3 milions d’euros. A més, s’han destinat ajuts a la promoció de l’economia social i solidaria amb els Projectes Singulars (3,9 milions d’euros), a entitats del tercer sector (1,6 milions d’euros) i a col·lectius especials com les persones joves autònomes (amb 11,8 milions d’euros, a través de la Garantia Juvenil) i les treballadores de la llar, superant, amb tot, les 700 entitats destinatàries.

Ajuts a col·lectius vulnerables

L’emergència social que ha provocat la Covid-19 ha obligat a destinar-hi esforços significatius: a més d’enfortir l’activitat del Departament i adaptar-la al nou escenari, amb mesures de prevenció i més procediments telemàtics, s’han destinat 24 milions d’euros a ajuts directes per pal·liar la crisi social. En concret, 20 milions es van activar tot començar la pandèmia per ajuts a les famílies per a subministraments bàsics i 4 milions van servir per promoure iniciatives d’entitats socials destinades a evitar el risc d’exclusió dins la nova realitat social.

“Els infants i joves han patit especialment les conseqüències de la pandèmia en el seu dia a dia, i per tal de mantenir l’efecte protector a nivell emocional i contra l’exclusió social que té el lleure educatiu, s’han destinat més de 8,1 milions d’euros en ajuts per a les famílies, les entitats, empreses i persones treballadores, i per a les instal·lacions”, asseguren al Departament. Amb tot, el conseller Chakir el Homrani va definir l’educació en el lleure com un “èxit col·lectiu” després d’un estiu en el que es van poder celebrar més de 6.500 activitats amb 235.000 participants i només 27 activitats amb Covid-19 confirmat.

En l’àmbit dels infants, per ajudar a les famílies acollidores de menors tutelats (tant família extensa com aliena), també s’han destinat 367.000 euros a un complement per acolliments realitzats entre 13 de març i el 31 de desembre de 2020. S’han beneficiat 2.626 llars que fan acollida en família extensa (que acullen 2.681 infants) i 796 llars en família aliena (989 infants).

Treballadors de la cultura i territoris amb especial afectació

Un altre col·lectiu especialment perjudicat per les mesures d’excepcionalitat en el context de coronavirus són els treballadors i les treballadores de la cultura: per això, des del Departament s’han destinat 8,9 milions d’euros en tres convocatòries d’ajudes per a persones professionals, tècniques i docents del sector de les arts escèniques, les arts visuals, la música i l’audiovisual que van veure interrompuda la seva activitat per la pandèmia. Es tracta d’ajuts creats en col·laboració amb el Departament de Cultura, que han arribat a 11.800 llars.

Els ajuts també han comprès circumstàncies especials que ha comportat la covid-19 a alguns territoris amb tancaments perimetrals: la Conca d’Òdena i el Segrià han rebut en total 2,5 milions d’euros del Departament per a projectes de reactivació econòmica i laboral, i la Cerdanya i el Ripollès, 300.000 euros per al manteniment de les instal·lacions juvenils.

Ampliació del contracte programa de serveis socials amb els ens locals

Aquests ajuts directes a famílies, treballadors, petites empreses i autònoms no inclouen el finançament dels serveis socials als ens locals a través del Contracte Programa. Des de l’inici de la crisi sanitària, el Departament també ha reforçat el pressupost que destina a les administracions locals amb diferents addendes covid per ajudar-los a fer front a l’impacte social de la pandèmia.

En concret, durant el 2020 el Departament va ampliar el pressupost del contracte programa de serveis socials amb ajuntaments i consells comarcals en 67,5 milions d’euros, fins superar els 321,4 milions l’any passat. Això suposa un important creixement respecte als anys anteriors: 250,7 milions d’euros el 2019; 245,7 milions el 2018, i 221,3 milions el 2017.

A més, ahir el Govern va aprovar una nova addenda covid del Departament per un total de 23,3 milions d’euros. Aquests 90,8 milions d’euros totals per pal·liar els efecte socials i laborals de la Covid-19 s’han destinat al reforç del servei d’atenció domiciliària, l’atenció primària de serveis socials, el sensellarisme, els ajuts d’urgència social (per exemple, alimentació infantil durant l’estiu), les accions de voluntariat relacionades amb la covid-19 i la lluita contra la violència masclista.

En aquests 906 milions d’euros en ajuts directes tampoc es comptabilitza el finançament de sobrecostos covid que el Departament paga als centres residencials de tot tipus (gent gran, discapacitat i salut mental o infància).

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article