Reus destinarà fins a 200.000 euros en ajuts per pagar les factures de la llum i el gas

Un miler de famílies van sol·licitar la subvenció l’any passat, però a l’Ajuntament li preocupa que moltes no ho demanin


L'Ajuntament de Reus tornarà a destinar una quantia de fins a 200.000 euros en ajuts a famílies vulnerables per poder pagar la factura de la llum i el gas. La convocatòria per optar a aquests ajuts s'obrirà del maig al setembre.

Durant l'any passat, en el qual es va preveure el mateix import, es van rebre més d'un miler de sol·licituds, de les quals 681 van ser aprovades. Del 2019 al 2020 les peticions aprovades han crescut un 39%, però, per contra, el volum de presentades només ha augmentat un 9%, xifra que l'Ajuntament creu que hauria de ser superior, tenint en compte que les sol·licituds d'impagaments a la ciutat oscil·len entre les 2.000 i 3.000. L'any passat la despesa per fer front a la pobresa energètica va superar els 400.000 euros.

Entre les diverses línies d'ajuts obertes des de de l'Ajuntament de Reus, s'hi troba aquesta per ajudar les famílies vulnerables a pagar l'energia bàsica de les llars -electricitat i gas. Dels 200.000 euros previstos l'any passat, se'n van acabar fent servir 116.000 euros. Enguany s'hi destinen 80.000 euros ampliables també fins a un màxim de 200.000, en funció de les disponibilitats pressupostàries.

Pel que fa l'import de la subvenció, per unitats d'un sol membre s'atorgarà un ajut de 270 euros, amb un màxim de 45 euros per cada mes subvencionable justificat. Per a unitats familiars de dos i tres membres seran 315 euros d'ajut -un màxim de 52,5 euros per cada mes justificat. I les famílies de quatre o més membres percebran 360 euros -un màxim de 60 euros per cada mes subvencionable justificat.

L'any 2020, en plena pandèmia, es van rebre 1.004 sol·licituds d'ajuts a la pobresa energètica, de les quals se'n van aprovar 681. Són xifres superiors al 2019, quan en van arribar 924 i se'n van concedir 489. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, però, creu que augment moderat del 10% en sol·licituds rebudes "no es correspon" amb el volum de feina percebut des de l'àrea de Serveis Socials.

És per això que l'Ajuntament vol ser "proactiu" i engega una campanya per difondre la convocatòria d'ajuts, amb la complicitat de les associacions veïnals, a fi d'arribar a més famílies. "I si hi ha més sol·licituds, buscarem els diners que facin falta", garanteix Vilella. Els mesos subvencionables són de desembre del 2020 a maig d'enguany -abans de la pandèmia només es cobrien quatre mesos.

Enguany, com l'any passat, s'han establert dos tipus de sol·licituds per demanar els ajuts per fer front a la pobresa energètica. D'una banda, hi ha l'opció de la sol·licitud abreujada, adreçada a les persones que ja ho van sol·licitar l'any passat i que es trobin en la mateixa situació que l'any anterior. Per a la resta es farà la tramitació de forma ordinària, que comportarà presentar la sol·licitud via telemàtica o presencial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article