Un estudi associa l’exposició prenatal a pesticides amb un risc més alt d’obesitat en l’adolescència

La recerca ha seguit durant anys l’evolució de prop de 400 infants de Menorca


L'exposició durant l'embaràs a contaminants orgànics persistents (COP), com pesticides o productes industrials, podria augmentar el risc de desordres metabòlics a l'adolescència, com l'obesitat i una pressió arterial més alta. Així ho conclou un estudi impulsat per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha seguit prop de 400 adolescents de Menorca des de la seva etapa prenatal fins a la majoria d'edat.

Els resultats, publicats a la revista 'Environment International', mostren una relació entre l'exposició durant l'embaràs als COP i un Índex de Massa Corporal (IMC) més elevat a l'adolescència. En particular, la relació era més clara en el cas de l'hexaclorobenzè (HCB), substància usada com a fungicida, i el diclor difenil tricloroetà (DDT), un compost dels insecticides.

A més, aquestes dues substàncies –HCB i DDT­– es van associar amb una pressió sanguínia més elevada a la infància i l'adolescència, així com més risc cardiometabòlic als 14 anys. Núria Guil-Oumrait, primera autora de la publicació, explica que les conclusions de l'anàlisi mostren que l'associació entre aquestes substàncies i l'IMC infantil -ja provat en estudis previs- persisteix més tard a l'adolescència.

La investigadora apunta que "es creu que els COP podrien interaccionar amb els receptors hormonals o amb la generació de radicals lliures". "El problema principal és que s'acumulen en els teixits grassos dels organismes vius, on persisteixen durant anys, fins i tot dècades", afegeix.

El mateix estudi indica que els descobriments fets requereixen de més investigació en altres escenaris i en grups més amplis.

Seguiment durant anys

Els contaminants orgànics persistents són substàncies químiques tòxiques que, al ser resistents a la degradació, romanen al medi ambient i són perjudicials per a la salut i el medi ambient.

La recerca, realitzada en el marc del Projecte INMA-Infància i Medi Ambient, es va proposar estudiar la relació entre l'exposició prenatal als COP i l'índex de massa corporal (IMC) i altres marcadors de risc cardiometabòlic a l'adolescència.

Per això, l'equip científic va realitzar un seguiment de 379 nens i nenes de Menorca: es van mesurar els nivells de COP en mostres de sang del cordó umbilical de les mares i es va realitzar un seguiment periòdic dels fills des dels 4 anys fins als 18 anys.

En diferents visites a mesura que es feien grans es va registrar el seu índex de massa corporal, el percentatge de greix corporal i la pressió arterial. A més, als 14 anys es van analitzar en sang diversos biomarcadors de risc cardiometabòlic, com el colesterol o la glucosa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article