“Volem que Sant Feliu sigui un far d’esperança per totes les cuidadores d’arreu del territori”

Les cuidadores comencen una acampada davant de l’Ajuntament per demanar la municipalització del SAD


Les cuidadores del Servei Públic d’Atenció Domiciliària (SAD) fa anys que adverteixen que estan en una situació “indigna” per culpa de la gestió indirecta basada en les externalitzacions. Aquest dijous han presentat una moció al ple de l’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per demanar la municipalització d'aquests serveis. La votació ha estat desestimatòria i, per aquest motiu, han iniciat una acampada davant de l’Ajuntament.

El SAD és un servei públic municipal destinat a atendre totes les persones que no poden dur a terme una vida totalment independent. Tanmateix, el sindicat alerta que la gestió d’aquest servei públic es ve atorgant a empreses privades ,“que es lucren del pressupost destinat a la cura de les persones i a la dignitat laboral de les cuidadores, que són les que realitzen el 100% de l'activitat a realitzar”, assenyalen en un comunicat.

El SAD és un servei públic en constant creixement; només a Barcelona pot haver-hi unes 4.000 treballadores. Ara, aquestes alerten que l’avenç de les privatitzacions està arribant “a límits insospitats”. No són pocs els col·lectius que denuncien mala praxis en les externalitzacions, un mal reivindicat per molts col·lectius aliens a la funció pública, com las Kellys, etc.

L'ajuntament paga l'hora a 18 euros l’hora, i la treballadora en cobra sis. “Aquests fets es poden contrastar fàcilment en els plecs de condicions que desenvolupen el servei, i vénen referenciats pel Consell Territorial de sistema per a l'autonomia i atenció a la Dependència (SAAD), el 27 de novembre de 2008 (Boe 17/12/2008)”, expliquen.

Les cuidadores han passat gran part del confinament treballant de domicili en domicili, cuidant de les persones mes vulnerables amb dèficit d’EPIS, sense conciliació personal i familiar, posant en risc la pròpia vida, i la dels seus familiars. “Per culpa de la gestió externalitzada no hem cobrat la paga extraordinària de la Covid-19 per sociosanitàries, que ve a compensar, simbòlicament, l’esforç realitzat per el personal sociosanitari en temps de pandèmia”, alerten en un comunicat.

“No hi ha una verdadera política de tenir cura de les dones que cuidem, de mantenir i defensar els serveis públics. La preocupació dels ens públics és atorgar diners a empreses privades perquè es benefeciin a costa nostra”, es queixen.

Per tot això, el sindicat SAD de Cuidadores professionals Municipals ha impulsat la moció al ple del l’ajuntament de Sant Feliu, amb el suport dels col·lectius socials del municipi, com el Casal popular Blanca Bardiera, Coordinadora per una vida digna, que engloba el moviments socials de la ciutat, etc.

La votació per la municipalització, que s’ha dut a terme aquest dijous, ha estat desestimatòria. Per aquest motiu, les treballadores han acampat a la plaça de la vila, coincidint amb el primer de maig, dia del treballador.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article