El ple de Barcelona aprova limitar l’obertura de nous locals de joc i apostes

El govern afirma que no n’hi haurà “ni un més” mentre l’oposició reclama regular les apostes en línia


El ple de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres el pla especial urbanístic que limita l'obertura de nous locals de joc i apostes a la ciutat. La mesura s'ha aprovat amb el vot favorable dels partits de govern -Barcelona en Comú i el PSC-, ERC i JxCat i l'abstenció de Cs, el PP i Barcelona pel Canvi.

“Barcelona fa un gran pas amb la restricció perquè aprovem un pla que determina que no hi haurà ni una casa d'apostes més a tota la ciutat”, ha assegurat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. A més, ha afegit, el pla incorpora un “decreixement" perquè quan tanqui un d'aquests locals no se'n podrà obrir un altre. L'objectiu, ha defensat, és situar les polítiques de salut “al centre”.

“Barcelona vol ser la primera ciutat que fa aquest gran pas”, ha indicat Sanz, que ha recordat que els trastorns pels jocs d'aposta són “un problema de salut pública”. L'alcaldessa Ada Colau ha apuntat que és una mesura “pionera” per protegir la salut dels veïns. Segons l'Ajuntament, Barcelona és la primera ciutat de l'Estat que aprova i posa en marxa la regulació, tot i que ja hi ha algun govern autonòmic, com el valencià o el balear, que han fet avenços en aquest sentit.

El pla aprovat pel ple no prohibeix però sí que fixa unes condicions a complir per part de qualsevol persona interessada en obrir un nou local de jocs d'atzar a la ciutat. Aquestes condicions, a la pràctica, limiten molt l'obertura i és per això que el consistori afirma que no hi haurà més establiments nous a la ciutat.

En concret, l'Ajuntament fixa ara una distància mínima de 800 metres respecte a qualsevol centre educatiu, com llars d'infants, escoles o universitats, així com de 450 metres respecte a d'altres equipaments com biblioteques, centres de serveis socials, centres cívics, casals de joves i de barri, centres del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) o bé centres de salut.

Així, s'augmenta de forma molt considerable la limitació de 100 metres de distància actual de qualsevol local d'atzar respecte als equipaments d'usos protegits.

L'oposició reclama regular les apostes en línia

Diversos grups municipals han assenyalat que és un pas necessari però han assegurat que també cal regular el joc i les apostes en línia i per això han instat el govern de Colau a demanar a l'executiu espanyol que ho reguli, ja que és qui té la competència. El regidor republicà Jordi Coronas ha assegurat que és necessari lluitar contra la ludopatia però ha indicat que cal treballar “en profunditat” un projecte de llei estatal pel joc en línia.

Des de JxCat, Jordi Martí ha expressat que entenen que es vulguin restringir les cases d'apostes però que, en canvi, no es limitin també altres activitats, com els clubs cannàbics. A més, ha coincidit amb ERC que també cal regular el joc per internet. El regidor de Cs Celestino Corbacho ho veu un pas endavant "però limitat" ja que "la gran problemàtica" no són els jocs presencials.

En una línia similar s'han expressat el PP i Barcelona pel Canvi. Mentre que el regidor popular Óscar Ramírez ha lamentat que es “prohibeixi” quan no se sap com regular, la regidora de BCanvi Eva Parera ha apuntat que la mesura es queda curta i ha afegit que “criminalitzar” el sector no és la solució.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article