L’Ajuntament de Girona donarà un permís a les treballadores que es trobin malament durant la menstruació

Disposaran de vuit hores mensuals, que hauran de recuperar al llarg del següent trimestre 


L'Ajuntament de Girona donarà un permís a les treballadores que es trobin malament durant la menstruació. Segons han anunciat, tindran dret a disposar de vuit hores al mes, seguides o no, i que podran recuperar al llarg del següent trimestre. 

La proposta, impulsada per la Intersindical, ja s'ha aprovat a la Mesa General de Negociació. Ara, abans d'incloure's al redactat del conveni col·lectiu, el ple l'haurà de ratificar. “És un permís que ja s'aplica amb normalitat en algunes empreses, i implantar-lo a l'Ajuntament contribuirà a trencar tabús”, diu la delegada de la Intersindical, Èrica Andreu. “Permetrà conciliar el dret a la salut amb el benestar a la feina”, hi afegeix la tinenta d'alcaldia Maria Àngels Planas.

Així, Girona es convertirà en un dels primers ajuntaments de l'Estat en implantar un permís de flexibilització menstrual. Èrica Andreu, de la Intersindical explica que dels 1.050 treballadors que té en plantilla el consistori, aproximadament la meitat són dones. I que hi ha treballadores que quan pateixen dolors per la regla, han d'utilitzar o bé dies d'indisposició o bé agafar-se'n de vacances.

En paral·lel, la delegada sindical explica que hi ha empreses on el permís menstrual s'aplica “amb normalitat”, i on es permet que les empleades no vagin a la feina, o bé hi arribin més tard, si la regla els provoca dolors. “Per això, vam decidir regular-ho”, subratlla Andreu.

De fet, el sindicat apunta que el més rellevant d'aquest permís menstrual és que “per primer cop situa un procés fisiològic ignorat, estigmatitzat, i del qual es parla sotto voce, en una taula de negociació”. I que d'aquí, n'ha sortit un acord.

Vuit hores al mes

En concret, allò que s'ha aprovat a la Mesa General de Negociació és que les treballadores de l'Ajuntament de Girona que ho necessitin puguin agafar-se un permís menstrual de vuit hores al mes. Podran ser seguides, és a dir, una jornada sencera, o bé partides. I es podran recuperar al llarg del següent trimestre.

“La regla pot donar molèsties o dolors, i és aquí on se centra aquest permís”, concreta la delegada sindical. “Perquè es poden necessitar unes hores en moments concrets, i no és just que s'hagin d'agafar de les de lliure disposició o de vacances”, afegeix Andreu. Per la seva banda, Maria Àngels Planas, tinenta d’Alcaldia, creu que l’acord “és un avenç” en els drets de les treballadores dels consistori.

Perquè la proposta s'inclogui al redactat del conveni col·lectiu, però, encara falta un tràmit: rebre l'aval del ple. Es preveu que hi passi aquest proper juny, i a priori res fa pensar que no s'aprovi per àmplia majoria (o per unanimitat).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article