Obre a Barcelona un equipament per allotjar i acompanyar 40 joves sense llar 

El projecte ‘Llar d’Oportunitats’ compta amb 2 milions d’euros l’any i està cofinançat per Ajuntament i Generalitat


Barcelona compta amb un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l'abril, funciona les 24 hores tots els dies de l'any. El projecte està pensat per allotjar i atendre de manera integral a joves d'entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es troben en una situació d'alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. De fet, es tracta d'un equipament “d'alta intensitat socioeducativa”.

El projecte, batejat amb el nom de 'Llar d'Oportunitats', compta amb la col·laboració de l'entitat Superacció, que en gestiona el dia a dia, i la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions. Té un pressupost d'1,96 milions d'euros l'any i està cofinançat per l'Ajuntament i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. 

El centre dona continuïtat al recurs que el consistori va posar en marxa a Montgat durant la irrupció de la pandèmia com a mesura excepcional. Segons el consistori, l'experiència d'emergència va servir per constatar que calia un recurs específic per a aquest perfil d'usuaris.

Per això, l'objectiu d’aquest equipament no és només allotjar sinó també oferir oportunitats, com el mateix nom indica. La idea és que funcioni com un projecte “educatiu, de recuperació i promoció social” per a joves en situació de carrer, sense referents adults, amb dificultats d'idioma o problemes per regularitzar la seva situació.

En aquest sentit, la intervenció socioeducativa des de l'equipament parteix de l'experiència de Montgat, que ha posat el focus en el treball social comunitari o el sentiment de pertinença, per exemple. “La voluntat és acompanyar els joves de manera individual, anant més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques i proporcionant eines per promoure la seva socialització”, resumeixen des del consistori. Segons apunta l’Ajuntament, la intervenció amb aquests joves permetrà també la vinculació al sistema sanitari i l’abordatge de situacions complexes que es poden donar, com són les conseqüències del dol migratori no tractat, per exemple. “Tot plegat permet construir escenaris de preautonomia que permeten a aquests joves construir processos de futur més estables”, exposen. 

La derivació al nou equipament es farà preferentment des dels equips socials municipals que fan intervenció a carrer, normalment el Servei de Detecció i Intervenció (SDI). A més, el centre passarà a format part de ‘Sostre 360’, el programa impulsat per la Generalitat per acompanyar joves majors d'edat que es troben en situació de sensellarisme i vulnerabilitat, i en serà el referent a la ciutat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Sanaa Manlleu
1.
Molt bona iniciativa, ja n' hi ha prou de fer veurà que estàtot controlat. Nosaltres vam acolir a un noi de 18 anys a casa, acabats de cumplir, dormint al carrer.
Que no coneixiem de res, però aquest noi podia haber set un germà, un fillo jo mateixa, si no hagués tingut la sort que els meus pares van donar el pas de venir aquest pais tan acollidor, i que ens ha brindat l' opurtunitat de fer-nos lloc en aquest pais tan petit i a la vegadatan gran CATALUNYA.
Gràcies al Departament de treball, afers socials, i families i a tots els professionals socials que fan una gran feina, que poques vegades es reconeix.


  • 0
  • 0

Comenta aquest article